Eftertraktade helikoptertekniker hemkomna

Fredagen den 20 januari tog tio svenska helikoptertekniker emot medaljer för att ha tjänstgjort i den norska flygambulansstyrkan (NAD) i Afghanistan. Efter två år har de äntligen återvänt hem.

Flygvapeninspektören Micael Bydén delar ut Försvarsmaktens medalj för internationella insatser. Foto: Suvita Ballchand/Försvarsmakten
Norges försvarsminister Espen Barth Eide tackar styrkan för deras insats.
Norges försvarsminister Espen Barth Eide tackar styrkan för deras insats. Foto: Suvita Ballchand/Försvarsmakten
Löjtnant Stefan Blomkvist och Kapten Jenni Almlöf känner sig nöjda med insatsen.
Löjtnant Stefan Blomkvist och Kapten Jenni Almlöf känner sig nöjda med insatsen. Foto: Suvita Ballchand/Försvarsmakten
Norges försvarsminister Espen Barth Eide tackar styrkan för deras insats. Foto: Suvita Ballchand
Löjtnant Stefan Blomkvist och Kapten Jenni Almlöf känner sig nöjda med insatsen. Foto: Suvita Ballchand

– Jag är både stolt och glad över att Försvarsmakten levt upp till de beslut som regeringen fattat där vi haft med personal i en norsk insats med ett tydligt nordiskt samarbete, säger flygvapeninspektören Micael Bydén.

Under ceremonin i Oslo medaljeras cirka 280 norska och svenska soldater i sällskap av familj och vänner. Våra svenska helikoptertekniker får både den norska medaljen, Forsvarets operasjonsmedalje Afghanistan, och den svenska medaljen, Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.

Helikopterteknikerna har under sina två år utbildats, tjänstgjort i det norska området i Afghanistan och även arbetat i Rygge på helikopterbasen i Norge. Tillsammans har de bidragit till flygsäkerheten och kontrollerat att allt från skrov, motor och systemteknik fungerat. 

– Våra tekniker är en resursbrist för oss men vi släppte iväg dem när vi blev tillfrågade och utförde jobbet med stor hängivenhet. Nu kommer de tillbaka med mer kunskap och erfarenhet vilket vi ser som en god investering inför framtiden, säger Micael Bydén.

Kapten Jenni Almlöf, en av de tio svenska teknikerna, berättar att samarbetet med norrmännen har fungerat väldigt bra. De har varit välkomnande och haft en god inställning till att vi varit med, säger hon. Trots goda minnen och bra erfarenheter tycker hon det är skönt att komma hem och inte behöva oroa sig för säkerheten.

– Vi är lyckligt lottade att vi lever i Sverige. Här kan man vara ute i skog och mark och vara helt fri utan att behöva tänka på beväpning och skydd.