Strategiska reserven kom hem från Afghanistan

Lagom till julhelgen har strategiska reserven återvänt till hemförbandet; Södra skånska regementet på Revingehed. På tisdagskvällen landade soldaterna på Sturup och efter ett intensivt hemkomstprogram blev de medaljerade av regementschefen på onsdagseftermiddagen.

Mycket passande var det Strategic Airlines som transporterade hem soldaterna ur strategiska reserven. Direkt när truppen steg av planet välkomnades de av regementschefen, kompanichefen och personalchefen vid 71:a bataljonen. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Regementschefen Michael Nilsson medaljerade våra hemkomna soldater ur strategiska reserven vid en högtidlig ceremoni i gymnastiksalen på P 7.
Regementschefen Michael Nilsson medaljerade våra hemkomna soldater ur strategiska reserven vid en högtidlig ceremoni i gymnastiksalen på P 7. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Eftertraktade medaljer i väntan på nya ägare.
Eftertraktade medaljer i väntan på nya ägare. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Regementschefen Michael Nilsson medaljerade våra hemkomna soldater ur strategiska reserven vid en högtidlig ceremoni i gymnastiksalen på P 7. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Eftertraktade medaljer i väntan på nya ägare. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten

– Det är nu tredje gången som en del av vår strategiska reserv varit insatt i Afghanistan och ännu en gång är det med mycket lyckat resultat, konstaterar regementschefen vid P 7, överste Michael Nilsson.

I drygt två månader har nu en stridsgrupp om cirka 50 soldater ur strategiska reserven varit insatta i Afghanistan. Stridsgruppen har bland annat förstärkt under den period som den svenska huvudstyrkan roterat, det vill säga när FS 21 lämnade över till FS 22.
– Stridsgruppens insats har varit mycket uppskattad. De kom snabbt in i verksamheten och har gjort ett mycket gott arbete, konstaterade chefen för FS 21, Rickard Johansson.

Ett stort antal anhöriga deltog vid medaljceremonin. Chefen för P 7 passade på att även tacka dem för deras stöd och önskade alla en lugn och skön julledighet tillsammans med sina familjer.

Den strategiska reserven utgörs av ett kompanis storlek, cirka 150 kvinnor och män och står i beredskap för att kunna sättas in med mycket kort varsel. Sedan hösten 2010 är det Södra skånska regementet som ansvarar för strategiska reserven. Hösten 2012 tar Norrbottens regemente över.