Spaningsplutonen slår in dörren

”Jag försöker lyssna efter ljudet av det onaturliga, grenar som bryts, metall som slår i eller röster, men jag hör inget. Trots att det är övning så är nerverna på helspänn.” berättar 1.e sergeant Jonas Hellstedt som spelar en ledare i fiendestyrkan och väntar sig kontakt med spaningsgruppen från Skaraborgs regemente när som helst. ”Jag går in i huset igen. Några timmar senare hör jag ljuden jag har väntat på och jag gömmer mig genast i ett litet utrymme på 2x1m.”

Spaningsgruppen samarbetar för att ta sig in genom ett av målets fönster. Foto: Jonas Hellstedt/Försvarsmakten
Soldaterna söker snabbt och effektivt av huset.
Soldaterna söker snabbt och effektivt av huset. Foto: Jonas Hellstedt/Försvarsmakten
Spaningsgruppen bär tillbaka sin sårade kamrat .
Spaningsgruppen bär tillbaka sin sårade kamrat . Foto: Per Ivarsson/Försvarsmakten
Soldaterna söker snabbt och effektivt av huset. Foto: Jonas Hellstedt/Försvarsmakten
Spaningsgruppen bär tillbaka sin sårade kamrat . Foto: Per Ivarsson/Försvarsmakten

Spaningsgruppen övar strid i bebyggelse, SIB, och har under veckan som gått gjort just det i husen i SIB-anläggningen i Skövde, Hagen. Anläggningen är uppbyggd i kulisser med flera hus som är möjliga att gå in i för att kunna öva mer realistiskt.

Svårigheten i att öva strid i bebyggelse är stor och väldigt utmanande för soldaterna. Terrängen är komplex och svår att bemästra men ett nödvändigt inslag i soldaternas verklighet då Försvarsmakten ofta gör insatser i stadsmiljöer.

- Jag ser det inte som en svårighet utan mer som en utmaning. Det som gör strid i bebyggelse så intressant är komplexiteten i uppgiften och att man verkligen får anstränga och utmana sig själv för att lösa den, säger Robert Fransson, fänrik och gruppchef på spaningsplutonen.

Veckan för spaningsgruppen inleddes med att repetera grunder då det har gått en tid sedan soldaterna genomförde sin grundläggande utbildning. Soldaterna är snabbt med på noterna och övningarna kan tidigt bli mer avancerade.

Som avslutande övning får spaningsgruppen order om att omhänderta en ledare för fiendestyrkan som tros befinna sig i en ledningscentral på Kråks skjutfält utanför Karlsborg. Soldaterna smyger sig under eftermiddagen fram genom skogen mot målet. Under flera timmars tid spanar de på huset och ser en man med en livvakt som rör sig utanför. Mannen är den de har fått order om att gripa. Klockan har blivit fem på eftermiddagen när de är redo att anfalla och de tar sig snabbt fram till huset och får användning för sina intränade kunskaper då de snabbt och effektivt bryter sig in.

Den fientliga livvakten nedkämpas men spaningsgruppen får en skadad som de måste transportera på bår tillbaka till sitt fordon en kilometer därifrån.
– De lyckas tyvärr inte hitta den fientliga ledaren, som jag spelar, då jag gömt mig i ett litet ventilationsutrymme med endast en 40x40centimeter stor öppning, avslutar Jonas Hellstedt.

Trots det något bittra slutet på övningen tyckte ändå spaningsgruppen att den avslutande övningen såväl som resten av veckan varit lärorik och intressant.