Premiärutbildning på 22 tonnare

Artilleriregementet har haft den första utbildningen på Pansarterrängbil 203 A (Patgb 203A). I dagarna kan Bodensarna se bilarna rulla på vägarna runt kommunen. Bilarna, som över åtta meter långa och nästan tre meter breda är inga små saker att hantera.

I dagarna kan Bodensarna se bilarna rulla på vägarna runt kommunen. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Gustav Andersson går igenom bromssystemet med eleverna.
Gustav Andersson går igenom bromssystemet med eleverna. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Gustav Andersson går igenom bromssystemet med eleverna. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Fordonet är ett splitterskyddat trupptransportfordon som är utformat för internationellt bruk. Idag finns sju stycken på Artilleriregementet. På regementet är de avsedda för sjukvårdstransporter, ledning, reparationsvagn och trupptransporter. Det innebär att det går att utnyttja bilarna på många olika sätt, vilket är en stor fördel.

Tom Gibson och Marcus Brunström är två av de tretton eleverna som går kursen. De berättar:
– Kursen är bra, bilen är kul att köra även om det är rätt begränsad sikt. Det innebär att det är en utmaning att veta hur man ligger på vägen.  Men man kan ju se många användningsområden. Bilen väger cirka 22 ton så det är ett rejält fordon att köra. Men då vi är ute på vägarna och kör sitter alltid någon i luckan och håller koll på trafiken. Så det är dubbel säkerhet.

Gustav Andersson är en av lärarna på kursen:
– Jag har hand om de tekniska delarna, det är ju inte bara köra man ska göra. Vi måste ju sköta om bilarna så att de håller längre. Just nu går vi igenom parkeringssystemet rent tekniskt.

Som på många andra fordonskurser så är det även en uppkörning på pansarterrängbilen, och den pågår i dagarna. Krister Marmdahl som är en av lärarna på kursen säger:
– Det går bra, vi har  intresserade och duktiga elever.