Ny styrka tar över i Afghanistan

På söndagen lämnade Afghanistanstyrkan FS 21 officiellt över ansvaret till FS 22. För den nya kontingenten väntar överlämnande av säkerhetsansvaret i flera provinser samt civil ledning för det svensk-finska ansvarsområdet under 2012.

Inom en dryg vecka ska alla soldater inom FS 22 ha roterat ner. Många har dock redan hunnit ut och börjat verka i området. Foto: Erik Berglund/Försvarsmakten
Anders Löfberg, ny chef för den svenska styrkan i Afghanistan, tillsammans med avgående Rickard Johansson och finska kollegor.
Anders Löfberg, ny chef för den svenska styrkan i Afghanistan, tillsammans med avgående Rickard Johansson och finska kollegor. Foto: Erik Berglund/Försvarsmakten
Avgående chefen överste Rickard Johansson önskade Anders Löfberg och ambassadör Henrik Landerholm lycka till under presskonferensen på Camp Northern Lights.
Avgående chefen överste Rickard Johansson önskade Anders Löfberg och ambassadör Henrik Landerholm lycka till under presskonferensen på Camp Northern Lights. Foto: Erik Berglund/Försvarsmakten
Chefen över hela norra Afghanistan-insatsen, tyske generalen Markus Kneip med tolk var på plats i Mazar-e- Sharif.
Chefen över hela norra Afghanistan-insatsen, tyske generalen Markus Kneip med tolk var på plats i Mazar-e- Sharif. Foto: Erik Berglund/Försvarsmakten
Anders Löfberg, ny chef för den svenska styrkan i Afghanistan, tillsammans med avgående Rickard Johansson och finska kollegor. Foto: Erik Berglund/Försvarsmakten
Avgående chefen överste Rickard Johansson önskade Anders Löfberg och ambassadör Henrik Landerholm lycka till under presskonferensen på Camp Northern Lights. Foto: Erik Berglund/Försvarsmakten
Chefen över hela norra Afghanistan-insatsen, tyske generalen Markus Kneip med tolk var på plats i Mazar-e- Sharif. Foto: Erik Berglund/Försvarsmakten

– Våra företrädare har gjort ett mycket bra jobb. Vi ser att säkerheten ökat och att den afghanska armén och polisen blivit effektivare. Nu gäller det för oss att fortsätta tidigare styrkors goda arbete, säger överste Anders Löfberg, ny chef för det svensk-finska PRT:t (Provincial Reconstruction Team).

Den så kallade transitionen är ordet på mångas läppar i Afghanistan. Överlämnandet av säkerhetsansvaret från Isaf till afghanerna har nu gått in i fas två och president Hamid Karzai annonserade nyligen ytterligare provinser som ska lämnas över, däribland flera i det svensk-finska ansvarsområdet. Samtidigt fortsätter arbetet med att träna och stödja den afghanska armén och polisen.

– Vi är nöjda med det vi har uträttat men det finns fortfarande mycket kvar att göra nu när vi går in i en än mer stödjande fas, säger överste Richard Johansson,  före detta chef  för PRT Mazar-e-Sharif (MeS).

Söndagens ceremoni på den svensk-finska basen Camp Northern Lights markerar till viss del ett nytt skede i den svenska insatsen. Den nytillträdde högste civile representanten på PRT MeS, ambassadör Henrik Landerholm, blir under 2012 ny chef för PRT MeS som då byter namn till TST MeS (Transition Support Team). Militären kommer dock ha kvar ansvaret för arbetet med att stödja den afghanska armén.

– Det är en viktig symbol och också en markering till den afghanska regeringen som nu måste vara beredd att ta ansvar. Fungerande afghanska myndigheter är en förutsättning för att biståndspengar ska nå folket och inte försvinna i korruption, säger Henrik Landerholm.