Mitt i omgrupperingen

Funktionsövningen är inne på sitt fjärde dygn. Idag möter vi trosskompaniet XK på P 7, soldaterna är glada och positiva trots att regnet strilar och det börjar bli mörkt.– Det bästa är att hela kompaniet har fått jobba ihop. Vi har fått en bra stämning och trots att vi saknar mycket folk, så biter alla ihop och drar sitt strå till stacken, säger Martin Bengtsson som ingår i tanknings- och laddningsomgången (ToLo).

Allt samband skall fungera och kunna användas på stabsplats inom 150 minuter efter ankomst. Foto: Carl Sjöstrand / Försvarsmakten
Rebecka Dahl och Martin Bengtsson från ToLo.
Rebecka Dahl och Martin Bengtsson från ToLo. Foto: Carl Sjöstrand / Försvarsmakten
Christoffer Svennson sliter med spaden.
Christoffer Svennson sliter med spaden. Foto: Carl Sjöstrand / Försvarsmakten
Det gäller att snabba på, snart är det mörkt och då blir det mycket jobbigare att maskera rätt.
Det gäller att snabba på, snart är det mörkt och då blir det mycket jobbigare att maskera rätt. Foto: Carl Sjöstrand / Försvarsmakten
Rebecka Dahl och Martin Bengtsson från ToLo. Foto: Carl Sjöstrand / Försvarsmakten
Christoffer Svennson sliter med spaden. Foto: Carl Sjöstrand / Försvarsmakten
Det gäller att snabba på, snart är det mörkt och då blir det mycket jobbigare att maskera rätt. Foto: Carl Sjöstrand / Försvarsmakten

Det saknas personal eftersom vissa fortfarande är iväg på sin befattningsutbildning. Det saknas viss utrustning vilket gör livet lite svårare för soldaterna i fält. De kan ändå inte låta bli att dra på smilbanden när någon säger åt dem att det är bra. Övningen i fred skall vara så svår att kriget kommer som en befrielse...
– Det västa är ändå att vi saknar vår tankbil. Det blir inte lätt att tanka upp hela bataljonen om vi inte har tillgång till den, säger Martin Bengtsson igen på frågam vad som varit värst. Han tillägger att det har på sätt och vis varit bra också eftersom de fått jobba med sina IBC:er. IBC:n är tre mindre tankar som är placerade på ett lastväxlarflak. Man får inte med sig lika mycket drivmedel men det räcker för den här övningen.
– Vårt flak med IBC:n gick dessutom sönder så vi har fått utbildning i att byta packningar och att laga flaket. Det har varit jättebra. Nu vet jag hur man skall göra nästa gång det händer, säger Rebecka Dahl. Hon ingår i samma grupp som Martin som nickar instämmande.

I en annan del av verkligheten står Christoffer Svensson och gräver markkappa till tältet. Han lägger upp en jordvall mot tältduken för att det inte skall dra in så mycket kall luft under natten när man ligger och sover. Även han jobbar på ToLo-troppen, där han kör lastbil.
– Vi har kört både halkkörning och mörkerkörning med lastbilarna i veckan. Det har varit mycket bra. Jag hade inte kört mörker sedan värnplikten, Säger Christoffer.

Kompaniet krympte med ny organisation

Det är andra veckan i fält för kompaniet. Från att ha varit ett av bataljonens största kompanier med nästan 180 soldater, är man nu i den nya organisationen nere i 86. Och det är med full laguppställning. När vi frågar kompanichefen så får vi reda på att med personal borta på utbildning och vissa delar av kompaniet som består av tidvis tjänstgörande personal, är det 54 soldater och officerare som deltar i övningen.
– Det är min största utmaning, att få tillräckligt med personella resurser för att få arbetet att gå runt. Dels på kasern men även i fält, man får verkligen anstränga sig för att kunna följa alla bestämmelser och ändå få verksamheten att gå runt, säger Mattias Engblom kompanichef på trosskompaniet.

Innan vi lämnar kompaniet träffar vi Henrik Nyström och Robert Andersson som håller på att maskera sin lastbil.
– Det känns mycket bättre än förra fältveckan. Nu har man verkligen fått jobba i sin befattning, säger Henrik Nyström.

Nu faller mörkret och regnet faller i takt...