Kapten gör bokslut

”Under kvällen delade jag och Farid en måltid bestående av en kryddig gryta gjord på lammlever och typiskt afghanskt nanbröd. Måltiden smakade riktigt bra och jag minns hans frågor om Sverige. Hur livet är där? Varför vi är så rika? Hur det kommer sig att vi har haft fred i nästan 200 år?” Orden är signaturen "Kapten Johan":s som i ett inlägg på Afghanistanbloggen sammanfattar sina sju månader i Afghanistan.

Svenska soldater på fotpatrull i området runt höjden i Ali Zayi. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ARKIV Anna Norén/Försvarsmakten

I inlägget reflekterar han över människor han mött, familjen på hemmaplan och vad han egentligen uträttat under tiden i Afghanistan:
”Jag funderar på hur vårt avtryck i Afghanistan kommer att se ut. Vad åstadkom vi? Vad tyckte afghanerna om oss? Gjorde vi skillnad? För att besvara dessa frågor väcker jag mina många minnen och intryck till liv. Jag tänker på de befattningshavare inom säkerhetsstyrkorna som jag träffat på våra dagliga möten, möten som jag för länge sedan tappat räkningen över. På de många skratt som vi har gett varandra. På de meningsskiljaktigheter vi har haft. På de uppgifter som vi har löst tillsammans.”

Läs hela inlägget på Försvarsmaktens bloggportal (Afghanistanbloggen)