GSS/T Soldat! Kamrater, kulspruta och längtan tillbaka

På lördagen samlades cirka 150 gamla soldater på K 3 i Karlsborg för att få ytterligare information om att vara tidvis tjänstgörande soldat och för att skriva på sina GSS/T-kontrakt. Vad är det som lockar? Vad är det som gör att man är beredd att strula till sin civila tillvaro med återkommande inkallelser och krav att hålla sin fysik i trim.

Kamratskap och övningar lockar blivande GSS/T-soldater. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Chefen för 31:a luftburna bataljonen Jonas Eriksson informerar intresserade GSS/T-aspiranter.
Chefen för 31:a luftburna bataljonen Jonas Eriksson informerar intresserade GSS/T-aspiranter. Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten
”Den saknade” kulspruta modell 90.
”Den saknade” kulspruta modell 90. Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten
Chefen för 31:a luftburna bataljonen Jonas Eriksson informerar intresserade GSS/T-aspiranter. Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten
”Den saknade” kulspruta modell 90. Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten

– Det var skönt att ”mucka” när värnplikten var slut. Men jag började rätt snart sakna den gröna militära firman både i kropp och själ. Jag saknade kompisarna och jag saknade faktiskt de utmanande övningarna när vi var tvungna att ”kötta på” som vår plutonchef sa när det var dags att ta i lite extra, säger Markus Pettersson.

Vi frågar Markus, livhusar, värnpliktig jägarsoldat från 31:a luftburna bataljonen varför han tänker skriva på och bli GSS/T soldat i Karlsborg.

– Då var man kanske inte alltid positiv när det var tufft, blött och jobbigt men hur konstigt det än låter så längtar man tillbaka till det, svarar Markus.

Varför blir du inte yrkessoldat på heltid med det resonemanget?

– Det skulle kunna vara ett alternativ men just nu trivs jag jättebra med mitt jobb i Göteborg där jag och min sambo bor och jobbar. Den här möjligheten att få anställning som Tidvis tjänstgörande soldat, GSS/T gör att jag inte behöver välja utan kan göra både och.

En sista fråga, du sa att du saknar din kulspruta, vad menar du?

– Har man gjort lumpen i 12 månader, jobbat på NBG i ett år och gjort en mission som kulspruteskytt så blir den en del av dig. Jag längtar faktiskt efter nästa stridsskjutning om jag får komma med i gänget igen.