Funktioner, funktioner, funktioner

Kort om folk men med god anda. Viljan att göra ett bra jobb genomsyrade personalen vid P 7:s kontinuerligt tjänstgörande bataljon. Under veckan som gick hade de en avgörande övning, funktionsövningen. Under en vecka slipades stabs- och understödskompaniets soldater i sina respektive funktioner.

Ett av momenten var att vända rätt en stridsvagn som hade hamnat upp och ner. Foto: Lars Svensson / Försvarsmakten
Löjnant Möller eskorteras ut från grupperingen. Posten i bakgrunden är vaksam och beredd
Löjnant Möller eskorteras ut från grupperingen. Posten i bakgrunden är vaksam och beredd Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Länken till omvärlden.
Länken till omvärlden. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Löjnant Möller eskorteras ut från grupperingen. Posten i bakgrunden är vaksam och beredd Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Länken till omvärlden. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten

Det är nu tredje dygnet på övningen och redan vid inpasseringsposten är det tydligt att soldaterna har fått jobba hårt. Poststället, platsen där soldaten som i det här fallet svarar för att ingen obehörig kommer in på området där kompaniet är grupperat, är väl utbyggt. Man har dragit fram telefon och förberett för mörkret med lampor för att belysa infarten utan att själv synas. Posten, eller vakten som man fritt kan översätta begreppet till, har ett bra skydd om han eller hon skulle bli beskjuten.
Kompaniet har flera olika funktioner. Man stödjer staben med att gruppera och sköta om stabsplatsen. Bland annat genom att resa en 18 meter hög mast som ser till att kompaniet kan skicka och ta emot data och telefoni från omvärlden. Det är också här spaningsplutonen och granatkastarplutonerna hör hemma. Beredskapen för att ta emot och leda olika typer av andra funktioner som kan kopplas ihop med bataljonen tränas inte denna vecka. Den finns dock förberedd i form av olika typer av handböcker.
Bärgaren, ett stridsfordon 90 i bärgarversionen, har egna övningar under dagen. Bland annat får man uppdrag att välta runt en stridsvagn som ligger upp och ner.
– Organisationen är slimmad som den är. Det är svårt att få uthållighet för soldaterna när man grupperar helt ensamma på det här sättet, säger Lars Paradis som är ställföreträdande kompanichef.
Visst är det en slimmad organisation som gått i fält. Parallellt med att kompaniet är ute på övningen, är flera av soldaterna också iväg på C-körkortsutbildning och körutbildning med Pansarterrängbil 203. Dessutom finns ett antal vakanser. Bland andra: vagnchefer till stridsfordon 90 på ledningsplutonen, lastbilsförare till packgrupperna på stabs- och trossplutonen och förare till pansarterrängbilarna.
Spaningsplutonen är ute på uppdrag. Idag är det rörlig spaning som gäller. Att spana av ett större område för att ta reda på hur vägnätet ser ut, om broar håller för fordonen och inte minst om det finns motståndare i området. Spanarna har blivit lovade en natt till i tälten innan övningen är slut.
Kompaniet ser övningen som ett avstamp in i utbildningen nästa år. Ett sätt att ta reda på var vi står och vad vi behöver fokusera ytterligare på. Det är ett år kvar tills målsättningar för kompaniet skall vara uppnådda.
– Det finns en jäkla bra kraft och det här kan bli hur bra som helst. Hoppas bara vi kan behålla laguppställningen hela vägen, säger Lars Paradis.