Vad hände på informationsresan?

Under lördagen genomförde Södra skånska regementet P 7 en informationsresa till Ravlunda skjutfält. Lektionssalen på skjutfältet fylldes till bredden av intresserade från Malmö, Lund och Helsingborg. Det var ett dimmigt Ravlunda där en av regementets övningar gick av stapeln i helgen. Besökarna fick se Hemvärnet i Skåne öva strid i olika typsituationer.

– Bakom mig ser ni övningsfältet och området där soldaterna övar, berättar major Benny Quick. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Man övade även inbrytning i bebyggelse.
Man övade även inbrytning i bebyggelse. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Resan avslutades med att man fick ställa frågor och diskutera utrustning med soldaterna.
Resan avslutades med att man fick ställa frågor och diskutera utrustning med soldaterna. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Man övade även inbrytning i bebyggelse. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Resan avslutades med att man fick ställa frågor och diskutera utrustning med soldaterna. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten

Klockan 10 på lördagsförmiddagen rullade bussar från Lund, Malmö och Helsingborg med destination Ravlunda. På bussarna satt unga och äldre som anmält sitt intresse att följa med och lära sig mer om Försvarsmakten, grundläggande militär utbildning (GMU), tidvis tjänstgöring, heltidstjänstgöring och Hemvärnet.

På Helsingborgsbussen satt Anton Tellström och George Hartman som ville veta mer om GMU och tidvis tjänstgöring.
– Jag gjorde lumpen 2009/2010 på vakt/eskort-plutonen på P 7 och trivdes bra, säger George. När jag fick höra om den här resan valde jag att följa med för att få lite mer information om tidvis tjänstgöring.

– Jag gjorde aldrig lumpen men skulle gärna vilja pröva det militära livet och är intresserad av GMU, berättar Anton. Jag har sökt GMU förut och kommer söka även denna omgång.

Väl framme på skjutfältet höll rekryteringsinformatörer från Södra skånska regementet en föreläsning om Försvarsmakten och vilka arbetsmöjligheter som finns. Därefter bjöds det på lunch.

Erfaren övningsledare

På eftermiddagen körde bussarna ut på skjutfältet där besökarna möttes av Benny Quick, övningsledare för den hemvärnsövning som pågick under vecka 46.
– Bakom mig ser ni övningsfältet och området där soldaterna övar, berättar Benny.  I detta moment ska plutonen gå in och säkra en by. En grupp ger understöd och övriga kommer gå in i byn, fortsätter han. Flera smällar hörs och Benny förklarar att det är ett granatgevär som ger understöd.

Besökarna byter åskådarplats från kullen med översikt till en plats mycket närmare byn där man får en bättre bild av hur den enskilde soldaten agerar under tagandet av byn. Efter genomförandet ställer soldaterna upp och visar utrustning, vapen och fordon.

– Vad är det där? frågar en besökare och får svaret att det är granatgeväret som hördes tidigare och soldaterna visar upp hur laddning av granatgeväret går till. Efter att ha ställt frågor och tittat på utrustningen hoppar deltagarna in i bussarna och åker hemåt igen.

– Även om det  blev lite bussåkande så var det en intressant dag, säger George Hartman. Bra att få både information och sedan titta på en stridsförevisning. Jag har redan anmält mitt intresse för tidvis tjänstgöring!
 

Har du fler frågor

Ställ dina frågor och diskutera med oss på Facebook. Använd länken här nedanför eller knappen ute till höger. Föredrar du mail, maila oss på rekrytering-p7@mil.se.

https://www.facebook.com/sodraskanskaregementet