Nya oroligheter i Kosovo

Nya oroligheter utbröt under måndagen i norra Kosovo i samband med borttagandet av en illegal vägspärr. Läget har under natten lugnat sig och förhoppningsvis kommer det att bestå. Inga svenska KFOR soldater befinner sig i norra Kosovo utan löser andra uppgifter inom KFOR.

Sedan i slutet av juli 2011 har Kosovoserber uppfört och upprätthållit illegala vägspärrar över större delen av norra Kosovo, detta för att protestera mot att de centrala myndigheterna i Pristina införde tullstationer vid den Kosovanska gränsen mot Serbien. Kosovoserberna i norra Kosovo motsätter sig att ingå i en Kosovansk stat och de erkänner inte den självständighetsförklaring som Kosovo deklarerade 2008.

KFOR: s uppdrag är att bidra till en trygg och säker miljö i Kosovo, som inkluderar rörelsefrihet, i enlighet med dess mandat enligt FN: s säkerhetsråds resolution 1244.

I enlighet med FN mandatet påbörjade KFOR den 28 november avlägsnandet av en av de illegala avspärrningarna i norra Kosovo. Avspärrningen togs bort utan incidenter men spänningen mellan KFOR soldater och de Kosovoserbiska demonstranterna ökades varpå demonstranterna öppnade eld med handeldvapen och sårade två KFOR soldater.  Demonstranterna fortsatte sin attack mot KFOR genom att kasta stenar, bensinbomber (Molotov Cocktails) och hemmagjorda bomber (Pipe bombs).

Attacken mot KFOR har resulterat i att ytterliggare 23 KFOR soldater har skadats i varierande svårighetsgrad. KFOR besvarade demonstranternas våld med att använda tårgas, pepparspray, gummikulor och vattenkanoner, men i livshotande situationer som denna har KFOR tillstånd att svara med proportionerliga medel, vilket KFOR ännu så länge undvikit.