”Det är roligt att gå till jobbet varje dag”

Under tisdagen inleddes övningen Höstlöv. Första dagen innebar till största del förberedelser av olika slag.  En av de deltagande enheterna är stridsvagnkompaniet som under onsdagen genomförde egna övningar på södra skjutfältet.– Härligt att vi är igång, det ska bli intressant att öva hela bataljonen med allt vad det innebär, säger Henrik Larsson som varit anställd som stridsvagnssoldat i snart ett år.

Stridspaus i strålande höstväder. Rasmus Silverplats och Björn Jonsson, anställda stridsvagnssoldater som just nu deltar i övning Höstlöv. ”Härligt att vara igång, det ska bli en intressant öva med hela bataljonen” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Stridsvagnskompaniet deltar i Höstlöv med fem stridsvagnar, varav en är så kallad L 1:a, ledningsvagnen där kompanichefen finns. Dessutom förfogar kompaniet över eldledningsgrupp i en Eldledningsvagn 90, en Bärgningsbandvagn 120 och en driftstödsgrupp i ett Stridsfordon 90 A.

Ett utmanande arbete

I varje stridsvagn finns fyra besättningsmedlemmar där vagnchefen är en officer, de övriga tre är anställda soldater. Henrik Larsson, Rasmus Silverplats och Björn Jonsson har varit anställda som stridsvagnssoldater sedan januari i år, ett yrke som alla tre trivs bra väldigt med.
– Det är roligt att kliva upp och gå till jobbet varje dag, det är ett utmanande arbete och man får lära sig något nytt varje vecka, berättar Rasmus Silverplats och får medhåll av sina kamrater.

Övningen har precis inletts, var har ni för förväntningar?

– Vi övar kompanivis de första dagarna men fram emot helgen blir det samövning med övriga enheter, bland annat pansarskyttekompaniet. Det ska bli intressant att vi se hur allt fungerar som en större enhet, fortsätter Rasmus Silverplats.

Det här är en av de förberedande övningarna inför den internationella övningen Cold Response i Nordnorge som genomför i mars 2012, vad förväntar ni er av den övningen?

– Det känns spännande även om det är ett tag kvar till den men det ska bli intressant att få öva på annan mark, man börjar snart känna igen sig överallt här på våra egna övningsfält, avslutar Björn Jonsson.