Brasilien bjöd in till mästerskap i militär flygfemkamp

Under tiden 9 till 11 november anordnade Brasilien sitt åttonde nationella mästerskap i flygfemkamp. Den brasilianska flygvapenskolan på Campo de Afonsos i Rio de Janeiro stod värd. Deltagarna bestod av allt från erfarna officerare med flera OS- och VM-medaljer i bagaget, till kadetter som genomförde sitt första mästerskap. Utöver den egna nationen bjöds Sverige, Finland och Ecuador in för att delta i tävlingen. Totalt var det 27 herrar och 6 damer som deltog.

En av de svenska deltagarna under hindersimningen. Foto: Försvarsmakten
Skytte i den nybyggda OS-anläggningen.
Skytte i den nybyggda OS-anläggningen. Foto: Försvarsmakten
Två av deltagarna forcerar kryphindret på hinderbanan.
Två av deltagarna forcerar kryphindret på hinderbanan. Foto: Försvarsmakten
Kadett Jonathan Myhr i grenen escape.
Kadett Jonathan Myhr i grenen escape. Foto: Försvarsmakten
Skytte i den nybyggda OS-anläggningen. Foto: Försvarsmakten
Två av deltagarna forcerar kryphindret på hinderbanan. Foto: Försvarsmakten
Kadett Jonathan Myhr i grenen escape. Foto: Försvarsmakten

Militär flygfemkamp är en av Försvarsmaktens tjänsteidrotter, d.v.s. den kan utövas under tjänstetid. Flygfemkampare tävlar i grenarna pistolskytte, fäktning, hindersimning, escape samt bollmoment. Pistolskyttet sker med luftpistol, där du skjuter 20 skott med en hand på 10 meters avstånd under tid och i år genomfördes skyttet på den nybyggda OS-anläggningen. Fäktningen är det mest tidskrävande momentet där samtliga femkampare skall möta varandra. Hindersimningen är 100 m frisim med två hinder samt en vändning på land.

Norden imponerade stort med en finländare på första plats och svenske kadetten Adam Lewis-Olsson på andra plats. Escape består av två moment, först en variant av den militära hinderbanan utan de höga hindren, sedan orientering. I detta fall blev det en tuff orientering i djungelmiljö med ca 40 graders hetta, aningen ovant för de nordiska deltagarna. Bollmomentet, som genomförs med basketboll består också av två moment, först en bana som skall springas igenom på tid, sedan 20 straffkast. Denna gren är av naturliga skäl inte alltid de nordiska ländernas starkaste.

Deltagarna anlände på måndag morgon till ett varmt Brasilien. Måndagen och tisdagen spenderade vi tävlande med att finslipa momenten i de olika grenarna, såsom testa hinderbanan eller försöka få till en perfekt vändning på hindersimningen. En kort tur till Rio och den välkända Jesus-statyn hanns det också med. Sedan var det skytte och fäktning på onsdagen, bollmoment och hindersimning på torsdagen för att avsluta på fredagen med hinderbana och orientering.

När tävlingarna var slut genomfördes det prisutdelning. Det blev en brasilianare som tog hem mästerskapet. Medaljer delades också ut till bäste femkampare i respektive gren. Finland tog förstaplatserna i hindersimning och fäktning och erhöll två av fem guldmedaljer. Vi kadetter från Sverige genomförde vår första tävling och hamnade som bäst på en tolfte plats totalt. Sett till motståndet så fick vi bra placeringar och var mycket nöjda med våra insatser. CISM:s ledord ”Friendship through sport”, genomsyrade hela tävlingen och är en av de viktigaste delarna i de militära tjänsteidrotterna.