Utbildning på stor bredd

Vädret hade äntligen blivit bättre. Lördagen den åttonde oktober var 12. Hemvärnsbataljonen samlad för krigsförbandsövning i området kring Boden. Mellan 400 och 450 soldater övade sina befattningar i ett sofistikerat system med 25 olika utbildningslinjer. Där fanns allt från kast med skarp spränghandgranat till chefsträning.

De skarpa handgranaterna visiteras för att sedan kunna apteras. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Kapten Peter Akusjärvi kommenderade ”En handgranat färdiga”.
Kapten Peter Akusjärvi kommenderade ”En handgranat färdiga”. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Här tränar en grupp att spränga vägtrumma.
Här tränar en grupp att spränga vägtrumma. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Lunchen innebar ett kort avbrott och en vila för både soldaterna och deras hundar.
Lunchen innebar ett kort avbrott och en vila för både soldaterna och deras hundar. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Kapten Peter Akusjärvi kommenderade ”En handgranat färdiga”. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Här tränar en grupp att spränga vägtrumma. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Lunchen innebar ett kort avbrott och en vila för både soldaterna och deras hundar. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

– Att kasta handgranat är inte rutin, sade Kim Nordlander i det gemensamma skyddet bakom kastbåset och avslutade. Men det är kul varje gång.
Gruppen var samlad på Kusträsk övnings- och skjutfält. Övningskasten var avklarade och det var dags för ett skarpt kast. Övningsledaren, kapten Peter Akusjärvi, delade ut handgranaterna och deras tändare som visiterades och apterades. Därefter var det dags för kasten som genomfördes i en rask följd.

Hemvärn med fart

Hur står det då till med dagens hemvärn? En av veteranerna i gruppen, Lennart tyckte till och sade.
– När vi började med insatsförbanden blev det en helt annan fart på verksamheten. Det gäller inte bara materielmässigt utan också utbildningsmässigt är allt mycket bättre idag.
Lennart är som sagt en av de mer erfarna hemvärnssoldaterna. Han har varit aktiv i 25 år och satsar nu på att också kunna vara med på den brigadövning som är planerad till 2014.
– Sedan får vi se, sade han.

Längre ned längs vägen tränade en annan grupp trumsprängning. Det är ett hantverk där det verkligen går att jobba sig svettig. Inledningsvis är naturligtvis en sådan övning formell men den går snabbt att förändra till en drillövning av klass.

Hundar hjälper till

På Paglaområdet övade två plutoner samverkan med hundar. Människans bästa vän blir i hemvärnsförbanden en sensor som är i det närmaste oslagbar men som behöver hanteras på ett lämpligt sätt för bästa verkan samtidigt som hundekipaget i sig måste skyddas mot motståndarens motverkan. Bataljonen har ett antal befattningar för hundar och deras förare. Samtliga är idag uppfyllda och hundtjänstinstruktören Jenny Karlsson startade plutonernas moment när lunchen klarats av efter förmiddagens övningar. Att inte bara soldaterna var på tå märktes tydligt då också hundaren fylldes av entusiasm och energi när de kände att nu var det dags att göra något roligt, igen!

Ledarutbildning

Inne på I 19-området tränades ett antal chefer och deras närmaste medhjälpare i sina befattningar.
Det har gått mycket bra, sade utbildningsledaren Mats Pettersson och fortsatte. Grupperna har haft en mycket positiv utveckling under övningsveckan och nu gäller det att hitta vägar att behålla och utveckla de vunna kunskaperna.
I stort gick lördagens övning ut på att analysera, planera och utveckla en plan för en uppgift att skydda ett objekt, en plats. Diskussionerna var livliga och det finns många saker att ta hänsyn till i genomförandet av en sådan uppgift. Då okända personer varit observerade i området så gällde det att på ett säkert sätt få kontroll på den plats som uppgiften handlade om. En grupp fick nu frågan: ”Hur går det här?”
– Det ”här” går framåt, stadigt framåt från när vi är överens om hur man kan lösa den här uppgiften så måste vi också få ner det på papper så enkelt det bara går, sade en i gänget.

Denna lilla genomgång har bara berört en mycket liten del av den krigsförbandsövning som denna hemvärnsbataljon genomförde under veckan som gick. Flera hundra soldater kom till övningen på sin fritid och gjorde en insats för Sverige. Och det från ett område som har 20 procent av landets vattenkraft inom sitt område.