Politiker blev rekryt under några dygn

Catharina Henriksson, politiskt sakkunnig, bytte under två dygn arbetsplatsen på Försvarsdepartementet i Stockholm mot skogarna runt Eksjö. Hon deltog i en överlevnadsövning tillsammans med rekryterna på plutonen för grundläggande militär utbildning, GMU.

Catharina Henriksson samlar stenar till eldstadsbegränsningen. Foto: Henrik Andersson/Försvarsmakten

Catharina, varför gör du det här?
– Ett genuint intresse, svarar hon spontant. Nej allvarligt talat, jag har bland annat ansvar för militära personalförsörjningsfrågor på departementet och vill gärna följa hur det fungerar i praktiken. Ett jättebra sätt är att själv delta som jag gjort under två dygn här i Eksjö.

Soldaterna på GMU-plutonen är riktade mot kontraktsskrivning med hemvärnet och är inne på sin tolfte utbildningsvecka. Under några dygn har de med tidigare militära kunskaper i bagaget utbildats under lite mera påfrestande former än normalt. Under övningen har de lärt sig grunderna i att kunna överleva i ödemarken. Att göra upp eld, rena vatten och orientera har varit några övningsmoment. Nätterna har tillbringats i enskilda bivacker och i gruppbivacker.

Catharina Henriksson var med soldaterna under två dygn och levde på samma sätt som dem.
– Jag hade förberett mig mentalt på att frysa och svälta, säger Catharina, men så blev det inte alls. Jag blev lite hungrig förstås men jag sov bra och frös inte. Jag ingick under övningen i en av grupperna och vi lärde av varandra hela tiden. Att kunna ta vara på sig själv under extrema förhållanden borde alla få träna på då och då.

Fick du ut det du ville av att vara med på övningen?
– Ja, det fick jag verkligen. Jag fick möjlighet att tala med soldaterna om varför de sökt sig till Försvarsmakten, vilka förväntningar de haft innan och hur dessa infriats när de nu är här. Det är viktigt för oss i den politiska ledningen att även få soldaternas syn på hur personalförsörjningssystemet fungerar, avslutar Catharina Henriksson.