Duell på schemat

– Det här är extremt kul, utbrister Casandra Fogelberg – svettig, glad och taggad förstagångsfäktare och blivande specialistofficer inom luftbevakningen. De studerande på specialistofficersutbildningen vid Militärhögskolan Halmstad (MHS H) provar på olika tjänsteidrotter, där fäktning är en av dem, som en del av utbildningen i ämnet fysiskt stridsvärde.

Snabbhet, uthållighet och taktiskt tänkande är viktiga ingredienser i fäktning. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Enligt traditionen inleds varje fäktningsmatch med en hälsning för att visa motståndaren respekt.
Enligt traditionen inleds varje fäktningsmatch med en hälsning för att visa motståndaren respekt. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Varje måndag löptränar ett hundratal blivande specialistofficerare tillsammans.
Varje måndag löptränar ett hundratal blivande specialistofficerare tillsammans. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
– Man kan bli mer motiverad i sin träning om man förstår teorin bakom den, intygar Casandra Fogelberg och Volkan Demir.
– Man kan bli mer motiverad i sin träning om man förstår teorin bakom den, intygar Casandra Fogelberg och Volkan Demir. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Enligt traditionen inleds varje fäktningsmatch med en hälsning för att visa motståndaren respekt. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Varje måndag löptränar ett hundratal blivande specialistofficerare tillsammans. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
– Man kan bli mer motiverad i sin träning om man förstår teorin bakom den, intygar Casandra Fogelberg och Volkan Demir. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

– Det känns jätteviktigt att bygga upp kroppen på rätt sätt för att klara det militära yrket, säger Casandra. Det krävs mer än man tror.
Målet med utbildningen i fysiskt stridsvärde är bland annat att kunna planera, genomföra och utvärdera den egna fysiska träningen, men också att kunna leda träningen för en grupp eller enhet på sin blivande arbetsplats. De studerande får också viss kunskap om belastningsskador, och inte minst hur man kan bibehålla och öka sitt stridsvärde under olika fysiska yttre förutsättningar, till exempel i kallt klimat.
– Våra studerande är ofta väldigt motiverade när det gäller fysisk träning, men ibland innebär det att de drar igång för hårt med för ensidig träning, konstaterar Lena Bergman -Strutz, lärare i fysiskt stridsvärde vid Militärhögskolan Halmstad. Man måste utgå från sig själv och de egna förutsättningarna när det gäller träning.

En Garde!

Under ett av veckans två schemalagda träningspass introduceras några av Försvarsmaktens tjänsteidrotter, till exempel fäktning. Fäktningen har en anrik historia, och det blanka vapnet var ursprungligen ett vapen för både soldat och officer. Sedan 1800-talet har det utvecklats till en tjänsteidrott som idag är unik genom att man duellerar mot en motståndare för att vinna striden.
– Fäktningen ger en komplett träning, berättar Björn Levin, aktiv fäktare vid Militärhögskolan Halmstad. Man får både konditions- och intervallträning, men framför allt ger det ytterligare en dimension genom att huvudet och psyket måste hänga med också.

Teori och praktik

Utbildningen i fysiskt stridsvärde är både teoretisk och praktisk och innehåller bland annat föreläsningar om anatomi, fysiologi och träningslära, men även praktisk möjlighet att prova olika träningsmetoder när det gäller kondition och styrka. Träningsdagboken är en ständig följeslagare från och med första utbildningsdagen, och fysiska tester genomförs både i början och slutet av höstterminen som stöd för träning, utvärdering och vidare utveckling.
– Under hösten genomför vi dessutom en patrullfälttävlan där de studerande får känna på hur olika yttre faktorer som intag av mat och vätska, vila och utrustning påverkar uthålligheten, upplyser Lena Bergman-Strutz. Under patrullfälttävlan får man använda sina soldatkunskaper och träna på att göra rätt åtgärder vid rätt tillfälle, till exempel under moment som hinderbana, handgranatkastning, avståndsbedömning, avståndsmätning, orientering och skytte.

För de blivande specialistofficerarna Volkan Demir och Casandra Fogelberg är fysisk träning ett intresse och en naturlig del av yrkesvalet.
– Man ska vara lagom envis, vissa pressar sig för mycket, säger Volkan. Det är viktigt att lära känna sin kropp och på det sättet kunna träna bättre.
– Men man får heller inte vara för rädd, tillägger Casandra, som själv har erfarenhet av skador. Jag har ändå blivit mer eftertänksam och klok när det gäller att bedöma vad min kropp orkar.