Skyddar och bevakar

Att skydda, bevaka och ytövervaka är hemvärnets huvuduppgifter. Under den krigsförbandsövning som Norra Smålands bataljon just avslutat övades bland annat detta. Hela bataljonen var inkallad under fyra intensiva dagar för att samträna förbandet.

Skyddsvaktsutbildningen är viktig för Hemvärnets soldater. Foto: Louise Sparr/Ing 2/Försvarsmakten
Sjukvårdstjänst vara bara ett av alla olika moment som tränades.
Sjukvårdstjänst vara bara ett av alla olika moment som tränades. Foto: Louise Sparr/Ing 2/Försvarsmakten
Insatssoldaten Kim Magnusson gillar sammanhängande övningar.
Insatssoldaten Kim Magnusson gillar sammanhängande övningar. Foto: Louise Sparr/Ing 2/Försvarsmakten
Maddelene Sjöstedt och Cissi Gladewitz trivs i kompanistaben.
Maddelene Sjöstedt och Cissi Gladewitz trivs i kompanistaben. Foto: Louise Sparr/Ing 2/Försvarsmakten
Sjukvårdstjänst vara bara ett av alla olika moment som tränades. Foto: Louise Sparr/Ing 2/Försvarsmakten
Insatssoldaten Kim Magnusson gillar sammanhängande övningar. Foto: Louise Sparr/Ing 2/Försvarsmakten
Maddelene Sjöstedt och Cissi Gladewitz trivs i kompanistaben. Foto: Louise Sparr/Ing 2/Försvarsmakten

Strid i bebyggelse, skyddsvaktsutbildning, stabsarbete, sjukvårdstjänst, fälthygien och koktjänst. Listan kan göras lång över det som tränats under övningen.
– Vi har övat mycket och blivit bättre och jag är särskilt nöjd med kamratskapet i bataljonen, säger chefen major Anders Åhlgren. Att samla bataljonen på det här sättet och öva alla tillsammans skapar god anda och sammanhållning.

Bataljonen som bildades för ett knappt år sedan har genomfört sin första stora övning i Eksjö och Skillingaryd och det ska bli en årligen återkommande metod för att träna förbandets personal.
– Vi är en ung bataljon på flera sätt, fortsätter Anders Åhlgren. Medelåldern i bataljonen som helhet är 40 år och i våra tre insatskompanier är medelåldern 30 år. Medelåldern och tillförseln av modern utrustning betyder att vi har mycket goda förutsättningar för att vara ett vasst tillskott till det nationella försvaret.

Kim Magnusson är soldat i Nässjö insatskompani och han har varit med några år i hemvärnet. Vid en paus i skyddsvaktsträningen säger han att det är bra att öva under flera dagar i sträck.
– Det blir mycket bättre sammanhang i övningarna om man inte måste bryta när man är halvvägs utan kan öva momenten fullt ut. Och min arbetsgivare har inte sett några problem med att jag tog lite extra ledigt för att vara med på den här övningen.

Cissi Gladewitz har varit med i Hemvärnet i 15 år och sett utvecklingen. Hon började som sjukvårdare och har via olika befattningar nu hamnat i kompanistaben på Höglandets insatskompani som stabsassistent.
– Jag tycker att jag gör en viktig insats och så är kamratskapet fantastiskt, säger hon. Detta är något som fler skulle få vara med om.
Maddelene Sjöstedt, som under den här övningen jobbar tillsammans med Cissi i kompanistaben, är ny i hemvärnet.
– Jag trivs jättebra och tycker att uppgifterna jag får är utvecklande, jag vill lära mig mer helt enkelt.

Maddelene har kommit till Norra Smålands bataljon via Lottorna och ska nu ansöka om grundläggande militär utbildning. Hon vill gärna göra den vid Ing 2 i Eksjö där en utbildning startar den 2 april 2012.

En annan viktig uppgift för Hemvärnet är att samverka med civila myndigheter. Hemvärnet är en viktig resurs för det nationella försvaret men också som stöd till samhället vid svåra påfrestningar som till exempel stormar, översvämningar eller snökaos. Under övningen var därför representanter för olika myndigheter på länsnivå inbjudna för att, dels lära mer om hemvärnet, men också för att diskutera hur samverkan ska gå till. Nu ska samverkan fortsätta att utvecklas med Jönköpings läns 13 kommuner. I Norra Smålands bataljon kommer kompanicheferna att få en nyckelroll i det arbetet.