ÖB hedrade P 6 minne

Norra skånska regementet P 6 lades ner 1994, men tack vare den livaktiga kamratföreningen och Kristianstadsbornas goda uppslutning högtidlighölls i lördags minnet av dess bildande år 1811. Överbefälhavaren Sverker Göranson, med rötter hos ”Norringarna”, deltog i firandet.

ÖB Sverker Göranson förhörde sig med chefen P 7 och hans rekryteringsteam om läget med rekryteringen till tillfälligt tjänstgörande soldater Foto: Niklas Rehnman /Försvarsmakten
Historiskt klädda ryttare med hästanspänd vagn utgjorde en del i firandet av nedlagda P 6 födelsedag.
Historiskt klädda ryttare med hästanspänd vagn utgjorde en del i firandet av nedlagda P 6 födelsedag. Foto: Niklas Rehnman /Försvarsmakten
Historiskt klädda ryttare med hästanspänd vagn utgjorde en del i firandet av nedlagda P 6 födelsedag. Foto: Niklas Rehnman /Försvarsmakten

Trots hot om regn höll skyarna tätt och bjöd på en och annan solglimt. Firandet var välkomponerat och innehöll allt från musikkårer och ryttare i modell Ä till Centurionstridsvagn. Inne på museet förevisades filmer och bildutställningar, väl värda att besöka.

ÖB var på plats för att hålla tal. Det gjorde han med särskild affektion eftersom P 6 var det regemente som Lunda-pågen Sverker Göranson en gång i tiden inledde sin militära bana vid. ÖB kommenterade även det arbete som P 7 genomförde vid sin rekryteringscontainer;

– Det är rekryteringsarbetet och ert jobb med att sprida information som gör att vi har soldater som söker tjänster i vår nya Försvarsmakt!

Med under firandet fanns även fem musikkårer. Deras taktfasta marscher framfördes med tonsäkerhet och styrka.  Deltagande bland dem var tre hemvärnsmusikkårer från Helsingborg, Eslöv och Kristianstad.  Utmärkte sig gjorde marinens ungdomskör som rest från Karlskrona för att delta vid firandet, men de som fick folk att höja mest på ögonbrynen var nog Livgardets Tambourcorps från Köpenhamn, med sina speciella björnskinnsmössor. 

Evenemanget drog mycket folk och många kända gamla P 6:are sågs i vimlet. Ett kommande evenemang är den rekryteringsresa som P 7 genomför den 23 oktober. Då bjuds på stridsförevisning på Ravlunda skjutfält och lunch, och det blir information om vilka möjligheter det finns att kombinera ett civilt jobb eller studier med soldatyrket.