Livgardets hemvärnsförband vässar sina kunskaper

Den sista veckan i september blir intensiv för Livgardets hemvärnsförband. Både i Stockholm och Gävle tränar hundratals frivilliga hemvärnssoldater på en av sina huvuduppgifter – att bevaka viktiga objekt.

Under rikshemvärnschefens insatsövning 2010 övade hemvärnssoldater på att bevaka objekt i centrala Stockholm. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

I Stockholm genomförs övningen huvudsakligen på Livgardets övningsfält utanför Kungsängen, men under lördagen åker de cirka 400 soldaterna in till centrala Stockholm där övningen fortsätter.
– De kommer att öva på att framrycka och ta olika objekt som de därefter bevakar. Spaning mot dessa objekt kommer att genomföras natten mellan fredag och lördag, säger övningsledare Sune Hansson.

Under lördagen pågår övningen i Stockholm mellan klockan 08.00 och 23.00. Då kommer enstaka skott med lös ammunition att förekomma.
– Vi kommer att öva i Solna och i området Drottningholm-Ekerö samt vid försvarshögkvarteret och försvarets materielverk, säger Sune Hansson.

Samma vecka genomför 18. Hemvärnsbataljon sin krigsförbandsövning i Gävle.
– Det är första gången som 18:e jobbar i sin rätta organisation, som en bataljon, vilket går i linje med vår nya insatsorganisation. Övningen innefattar ungefär 450 soldater och skottlossning med såväl lös som skarp ammunition kommer att förekomma mellan torsdag och söndag, säger Raymond Iller som är övningsledare.
Övningen genomförs i huvudsak på och omkring Marma skjutfält.

Övningarna i Stockholm och Gävle övervakas av en övningsledning på respektive plats och några större avspärrningar eller trafikstörningar väntas inte i samband med genomförandet.

Läs mer om hemvärnets uppgifter här. http://www.forsvarsmakten.se/sv/forband-och-formagor/hemvarnet/