En civil avliden vid fredagens trafikolycka

En man i 25-årsåldern omkom när motorcykeln han körde kolliderade med ett svenskt militärfordon i Afghanistan. Ytterligare en man som färdades på samma motorcykel skadades i olyckan, som inträffade under fredagen omkring 14 kilometer söder om staden Sheberghan.

Militärpolis utreder olyckan och vittnen har berättat att motorcykeln körde ut från en mindre sidoväg och in framför det svenska fordonet, en RG32 (Galt). Den svårast skadade mannen uppvisade svaga livstecken och svenska soldater satte in första hjälpen innan de skadade fördes till sjukhus av en afghansk polispatrull. Senare kom beskedet att den svårast skadade mannen inte hade gått att rädda. Den andre mannen har under lördagen lämnat sjukhuset i Sheberghan.

-  Jag känner med de inblandades anhöriga. Dödsfall är alltid beklagliga, vare sig de sker bland svenska soldater eller lokalbefolkningen vars säkerhet vi är här för att trygga. Området där vi verkar i samarbete med afghanska säkerhetsstyrkor är stort, vilket innebär att vi rör oss mycket på vägarna. Detta medför att olyckor kan inträffa och nu har vi tyvärr haft en sådan med dödlig utgång. Mina tankar går till de drabbades anhöriga  säger chefen för den svenska kontingenten, överste Rickard Johansson.

Militärpolisens utredning fortsätter. Trafiksäkerheten på olycksplatsen ska också studeras och om så krävs ska åtgärder vidtas för att förbättra säkerheten vid vägkorsningen där olyckan inträffade.