Dags att skaffa sjöben

Höstväder brukar innebära höga vågor och regn. Just nu befinner sig HMS Ven ute på Östersjön och deltar i övningen Danex /NoCo. Ombord på fartyget finns de sjömän som genomfört den grundläggande militära utbildningen som startade i våras. Sjömännen har bara jobbat på 4.sjöstridsflottiljen i några veckor så detta är deras första övning och erfarenhet av att vara ute till sjöss - rakt in i verkligheten på en gång.

Vid vågor som de här är det bäst att surra fast sig i sängen om man vill ligga kvar. Foto: Försvarsmakten
Så kallad skyddtjänstövning. Här övas brand i svepdurken.
Så kallad skyddtjänstövning. Här övas brand i svepdurken. Foto: Försvarsmakten
Läs Nathaniel Arbys brev om en dag ombord på HMS Ven.
Läs Nathaniel Arbys brev om en dag ombord på HMS Ven. Foto: Försvarsmakten
Så kallad skyddtjänstövning. Här övas brand i svepdurken. Foto: Försvarsmakten
Läs Nathaniel Arbys brev om en dag ombord på HMS Ven. Foto: Försvarsmakten

Fartygets besättning ser fram emot övningen och framförallt mot fartygets huvuduppgift, minröjning. Under de kommande femton dagarna kommer besättningen att drillas i sjömanskap, navigation, hantering av diverse incidenter ombord såsom brand, sjukvårdsövningar och länsning. Det kan när som helst dyka upp en snabbgående motorbåt som börjar skjuta eller ett flygplan som flyger mot fartyget och inte svarar på anrop.

Realistiska övningar

Alla övningar är mycket realistiska och baseras på händelser som antingen har inträffat eller sådant som kan hända i ett verkligt läge. Under Danex/NoCo har det placerat ut övningsminor som HMS Ven har till uppgift att hitta och oskadliggöra. Att alltid vara på helspänn är en sjömans vardag och när dessa femton dagars övning går till ända kommer besättningen vara i behov av att ta igen sig. De kommer vara mentalt och fysiskt utmattade.

För att få ytterligare inblick i vardagen ombord så följ länken till höger och läs navigationsbefälet Nathaniel Arbys berättelse om hur en dag kan se ut.

Det finns många huskurer för att hantera sjösjuka och skaffa sjöben. En sak är säker, efter denna övning kommer de nya sjömännen att ha provat de flesta knep som finns mot sjösjuka. Sjöbenen kommer kanske inte vara klara att gå på ännu men de kommer att finnas där som stöd nästa gång när fartyget går loss och går ut till sjöss.