Sista dagen i genomförandet

Jamboreen tog slut i lördags. Under söndagen märktes det då de flesta av tälten plockades ned. Efter det kom nästa fas i logistiken, allt som forslats hit ska nu forslas hem. Om varje kontingent skickat en container blir det 148 containrar som ska ställas upp och forslas bort.

Utöver containtrar och materiel ska också 38000 gästande scouter resa hem. Anslutningsbussarna tar cirka 50 passagerare. Matematiken ger 760 busslaster med personal som skall lämna jamboreen. Logistiker kan inte undgå att slås av mängderna och omloppstiderna som krävs.

Celebra besök

Under lördagen avslutades lägret med en stor show, med artister som Sanna Nielsen, Europe, Kate Ryan och Daniel Lemma. Scouterna dansade och sjöng med i showen även om himlen öppnade sig och regnet öste ned. Hela avslutningsfesten besöktes av kungen och drottningen. Utöver dem har  jamboreen även besökts av många statsmän och kvinnor. Bland annat besökte Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt lägret under fredagen.

Innan Försvarsmakten avslutar sin inblandning i jamboreen kvarstår mängder av stöd i form av uppställningsytor, logi för funktionärer och avstädning av Rinkabyfältet.
Vad har då Försvarsmakten gjort på jamboreen? I genomsnitt var det 800 besökare per dag under tolv dagar som prövade antagningstesterna, frågade om myndighetens verksamhet och som undrade över hur det var att vara soldat i Sverige. Syftet med närvaron var att bygga vidare på varumärket soldat i Försvarsmakten.

Mycket att se och testa

Under veckan som passerade var Swedec en del av det som Försvarsmakten visade upp. På plats kunde man få information om Mine Awerenes och även få prova på utrustning som används när man till exempel minpikar. En docka i naturlig storlek från Swedec som visar hur det ser ut när man genomför minpikning fanns också att beskåda. Denna väckte mycket stor förundran hos många besökare, då de var imponerade av soldens förmåga att vara så försiktig att han kunde vara stilla i 40 minuter. Någon provade till och med att sitta bredvid dockan och se vem som kunde vara stilla längst. Många tog nog med sig budskapet om försiktighet när de hade tittat närmare på om hur svårt och farligt det kan vara att hitta minor.

För övrigt var det mycket populärt att prova hur länge man kunde hänga i räckstången. Många ville utmana varandra och få dagens rekord. Den sista frågan som Försvarsmaktens personal fick under söndagen var från en scout ifrån Kanada. Han undrade om vilka kraven var för att bli soldat i det svenska försvaret. Han hade ju besökt containern under veckan och funderat på Försvarsmaktens roll i samhället.  Enligt honom hade det svenska försvaret rätt värdegrunder, så där ville han göra en insats.

Vi önskar alla Scouter en trevlig resa hem och hoppas att de har haft en fin tid på Rinkaby Skjutfält!