Officerare söker efter kunskap som röjningsledare

Inom ramen för det nya utbildningssystemet gällande EOC i Sverige, som tagits fram vid Swedec, genomförs nu under hösten första omgången av Grundkurs Röjningsledare. Efter examen är en del kursdeltagare inriktade på röjning av CMD och andra specialiserade på röjning av IED.

Fikamöblerna fungerar utmärkt som visningsplats av klassificeringsobjekten.
Fikamöblerna fungerar utmärkt som visningsplats av klassificeringsobjekten. Foto: Försvarsmakten/ Maria Claesson
Denna regniga sommardag genomfördes klassificeringen i vårdhallen.
Denna regniga sommardag genomfördes klassificeringen i vårdhallen. Foto: Försvarsmakten/ Maria Claesson
Fikamöblerna fungerar utmärkt som visningsplats av klassificeringsobjekten. Foto: Försvarsmakten/ Maria Claesson
Denna regniga sommardag genomfördes klassificeringen i vårdhallen. Foto: Försvarsmakten/ Maria Claesson

Officerarna, från förband runt om i landet, som är första kullen inom det nya utbildningssystemet anlände till Swedec i början av augusti. Höstens grundkurs för att bli behörig röjningsledare kommer att handla om utbildning inom CMD, minröjning och IEDD (se ordlista). Kursen är uppdelad i olika delar och eleverna kommer att befinna sig olika lång tid i Eksjö.  

Avklarat

Kursdeltagarna är redan klara med första delens utbildning i hantering och materialkännedom kring Minsökare 3. Under senaste veckan har utbildningen av Minsökare 2 genomförts. 

Variation

Utbildningsdagarna varvas mellan teori och praktik. Teorilektioner handlar bland annat om grunderna för verkan av olika ammunition så som projektiler och handgranater. För att bryta tristessen i lektions- salarna placeras utbildningsobjekt ut, utan skarpa delar, lite var stans runt Swedec under klassificerings- övningarna.

Utbildningsmöjligheter

I Am- och Minröjhall Ränneslätt förbereds sandbassängerna för praktiska lektioner i hantering av minsökare. Jerker Arkliden, nyligen återkommen till Eksjö efter några år med annan tjänstgöring, förvånades över vilken utomordentligt bra utbildningsanordning som byggts upp.  

– Ja, jag varnade de andra officerarna att ta nu på er ordentligt och ta med vattenflaska och gå på toaletten med mera. Där ute i den gamla utbildnings- hallen finns inga bekvämligheter. Så kommer vi ut här och det är jättefina lokaler. Det är verkligen perfekta utbildningsförhållanden, avslutar Jerker med ett leende.