"Fröken, vad är en taliban?"

Frågan kommer vid matbordet. Vad är en taliban?– Varför frågar du det, undrar jag. – Jag bara undrar för Lisa säger att hennes pappa är i Afghanistan och dödar talibaner.

Vad svarar man ett barn som ställer sådana frågor? Vad ska man vara uppmärksam på när en elev har en förälder som åker iväg på utlandstjänst?

Lärare och förskolepersonal från Karlsborg. Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten
Specialistläkare i barn och ungdomspsykiatri Tina Henningsson.
Specialistläkare i barn och ungdomspsykiatri Tina Henningsson. Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten
Specialistläkare i barn och ungdomspsykiatri Tina Henningsson. Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten

Tisdagen den 23 augusti tog K 3 ytterligare ett steg för att stödja personal och anhöriga i samband med utlandstjänst. Alla Karlsborgs lärare samt förskolepersonal i kommunen deltog i ett seminarium om våra barns reaktioner när pappa eller mamma försvinner på utlandstjänst.

Lärare och kommunpersonal fick under cirka tre timmar information om K 3, Afghanistan, Soldathemsförbundet och barns reaktioner när en förälder gör utlandsmission. Barnläkaren och specialistläkaren i barn och ungdomspsykiatri Tina Henningsson föreläste om barns reaktioner baserat på den forskning, främst amerikansk, som finns i ämnet.

– Försök bibehålla vardagen och rutinerna, dina reaktioner speglas och förstärks av barnet, var ett av Tinas viktigaste råd och budskap.

Soldathemsföreståndaren i Karlsborg Marianne Jägervall talade om det stöd som soldathemmet kan ge hemmavarande föräldrar och barn.

– Ni som lärare kan tipsa föräldrar och barn om dessa möjligheter om ni märker något. Fråga oss om ni undrar något, det här måste vi hjälpas åt för att lösa på bästa sätt, sa hon.

Läraren Urban Eklöf, som har elever med föräldrar i Afghanistan, tycker att det var viktig information att få.

– Vi har ju militären som en del av vårt samhälle här i Karlsborg och det är viktigt att vi vet vad som händer på olika sätt, så det känns jättebra med den här informationen.