Framtidens officerare

En del av tjusningen är klimatet. Kalla vintrar, varma somrar och en övergripande ödmjuk stämning. Det blev kadetternas omdöme efter ett studiebesök på Norrbottens regemente.­- Här finns alla möjligheter för en lyckad karriär i Försvarsmakten, säger Joel Nyström.

Några av Karlbergs kadetter. Under besöket fick de se, känna och klämma på bland annat Stridsvagn 122. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten
50 kadetter från militärhögskolan Karlberg på studiebesök. Under dagen fick de en förevisning av Stridsvagn 122.
50 kadetter från militärhögskolan Karlberg på studiebesök. Under dagen fick de en förevisning av Stridsvagn 122. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten
Joel Nyström, 26 år från Stockholm, är en av kadetterna som kommer att arbeta på I 19 efter sin examen. ”Det är långt hemifrån, men den militära verksamhetens fördelar i Norrbotten väger upp det”, säger han.
Joel Nyström, 26 år från Stockholm, är en av kadetterna som kommer att arbeta på I 19 efter sin examen. ”Det är långt hemifrån, men den militära verksamhetens fördelar i Norrbotten väger upp det”, säger han. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten
Karlberg-kadetten Caroline Willers, 22 år från Ystad, är glad över studiebesöket. I bakgrunden undersöker hennes studiekamrater Stridsfordon 90.
Karlberg-kadetten Caroline Willers, 22 år från Ystad, är glad över studiebesöket. I bakgrunden undersöker hennes studiekamrater Stridsfordon 90. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten
50 kadetter från militärhögskolan Karlberg på studiebesök. Under dagen fick de en förevisning av Stridsvagn 122. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten
Joel Nyström, 26 år från Stockholm, är en av kadetterna som kommer att arbeta på I 19 efter sin examen. ”Det är långt hemifrån, men den militära verksamhetens fördelar i Norrbotten väger upp det”, säger han. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten
Karlberg-kadetten Caroline Willers, 22 år från Ystad, är glad över studiebesöket. I bakgrunden undersöker hennes studiekamrater Stridsfordon 90. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten

I onsdags besökte militärhögskolan Karlbergs 218:e kull kadetter I 19. De blivande officerarnas tredje termin har startat med ”Fältövning Norrland”, som förutom en fyra dagar lång fjällmarsch också innehåller studiebesök på förbanden inom Garnison Nord.

Bra förutsättningar

Joel Nyström, 26 år från Stockholm, är en av kadetterna som ska arbeta på Norrbottens regemente efter sin examen.
– Mitt samlade intryck är att det är en bra stämning bland soldaterna. I 19 erbjuder bra förutsättningar för att öva i olika klimat, och utvecklas som officer, soldat och individ. Jag kommer att trivas här, säger han.

Nyttig bekantskap

Syftet med studiebesöken på F 21, A 9 och I 19 är att kadetterna ska få se olika verksamheter och bekanta sig med olika vapensystem. Dessutom ska de få se hur det är att bo och arbeta på olika orter.  

Nöjd med studiebesök

Kadetten Caroline Willers, 22 år från Ystad, är nöjd med studiebesöket och hur hon blivit bemött. När hon är färdig med sina studier om två år kommer hon arbeta på Trängregementet som officer med Fänriks grad.
– Det är nyttigt att titta på andra arbetsplatser, eftersom man aldrig vet vart man hamnar i slutändan. Många av oss kommer på ett eller annat sätt att arbeta med Norrbottens regemente i framtiden, säger hon. Uppvuxen i södra Skåne, är hon imponerad över det norrländska klimatet.
– 30 grader varmt på sommaren och 30 grader kallt på vintern, det är det som är charmen, enligt Caroline.