En riktig motorfest

20-21 augusti arrangerades Vallåkraträffen, som är en av Skandinaviens största bilträffar för ombyggda och stylade bilar. Träffen hålls på ett flygfält utanför Helsingborg och besöks varje år av omkring 15000 personer och 1500 bilutställare. Försvarsmakten var på plats och visade upp en rad olika fordon.

Motorlyftet på stridsvagn 122 lockade många intresserade. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Köruppvisning på flygrakan inför storpublik.
Köruppvisning på flygrakan inför storpublik. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Många ville provsitta i fordonen.
Många ville provsitta i fordonen. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
En mängd försvarsmaktsfordon fanns att titta på och provsitta i.
En mängd försvarsmaktsfordon fanns att titta på och provsitta i. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Köruppvisning på flygrakan inför storpublik. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
Många ville provsitta i fordonen. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
En mängd försvarsmaktsfordon fanns att titta på och provsitta i. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten

Södra Skånska Regementet P7 och Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) fanns tillsammans med Hemvärnet och Frivilliga motorcykelkåren (FMCK) på plats med personal och fordon under hela helgen. Bland annat visade man upp stridsvagn 122, stridsfordon 90, bandvagn 309, personterrängbil 6 ”Galten”, pansarterrängbil 203 samt olika lastbilar och lättare hjulfordon. Många tog chansen att provsitta i fordonen och känna efter hur trångt det egentligen är i en stridsvagn eller hur skyttesoldaterna sitter bak i stridsfordon 90.

Teknikerna på plats fick svara på en mängd frågor från teknikintresserade besökare och en av höjdpunkterna var det motorlyft som genomfördes på en stridsvagn 122. När motorn lyfts ut startades den och motorljudet imponerade på många. Därefter fanns möjlighet att titta närmare på den 1500 hästkrafter starka motorn och ställa frågor till stridsvagnsteknikerna. 

Köruppvisning med stridsvagn

Under både lördagen och söndagen genomfördes köruppvisningar med stridsvagn 122 och stridsfordon 90. Inför tusentals åskådare visade vagnarna bland annat upp maxhastighet på flygrakan.

På flygfältet fanns en mängd bilutställare och köruppvisningarna avlöste varandra på flygrakan. Bland annat visades en eldriven Volvo C70 och världen snabbaste hybridlastbil.  Under söndagen bjöds det på flyguppvisning med bland annat Spitfire och Pitts S2A och priser delades ut till bästa billjud, best in show och häftigaste Volvo.

Information om arbete i Försvarsmakten

På plats fann även P7:s rekryteringscontainer där besökarna fick svar på frågor om hur man kan gå tillväga om man vill börja arbeta inom Försvarsmakten och vilka yrkesinriktningar som finns. De modiga besökarna kunde också pröva sin förmåga på testmaskinen som testar logik, spatial förmåga och impuls. – Det är framförallt många som ställt frågor om hur det är att arbeta som mekaniker eller tekniker inom Försvarsmakten, säger rekryteringsofficer Martin Sandberg.

För den som missade Vallåkraträffen finns en ny chans att möta Försvarsmakten och beskåda både gamla och nya fordon när Södra Skånska Regementet firar 200 år och bjuder in till regementets dag på söndag den 28 augusti.