16 mil på fyra dagar

I år deltog cirka 30 soldater och officerare från Amfibieregementet i den svenska delegationen på totalt 300 personer som gick Nijmegenmarschen i Nederländerna i slutet av juli.

Amfibieskyttekompaniet bär fanor under ceremonin. Foto: Bertil Garpland/Försvarsmakten
Kransnedläggning vid kanadensiska kyrkogården.
Kransnedläggning vid kanadensiska kyrkogården. Foto: Bertil Garpland/Försvarsmakten
Många mil blev det, här en svensk officer marscherar med en norska.
Många mil blev det, här en svensk officer marscherar med en norska. Foto: Björn Svensson/Försvarsmakten
Kransnedläggning vid kanadensiska kyrkogården. Foto: Bertil Garpland/Försvarsmakten
Många mil blev det, här en svensk officer marscherar med en norska. Foto: Björn Svensson/Försvarsmakten

Nijmegenmarschen eller ”De Vierdaagse” som den heter på holländska, är en marsch som instiftades 1909 för att öka den fysiska spänsten hos det nederländska försvaret. 1928 blev marschen internationell i samband med att en kontingent från Storbritannien deltog.

Efter hand fick även civila delta och numera sätter man max antal anmälningar till 47000. Som militär går man ca 40 kilometer per dag under de fyra dagarna och män under 50 år måste bära minst 10 kilo packning.

Behaglig temperatur men ömma fötter

Årets marsch inleddes med invigning på Goffertstadion, där en del av marschgruppen från amfibieskyttekompaniet var paradstyrka, vilket de genomförde på ett mycket bra sätt.

Det var stor regnrisk utfärdad för hela veckan, men under första och andra dagen kom bara en kort skur. Det gav en behaglig temperatur som gjorde att de första dagarna var relativt lätta att avverka. Den tredje dagen var lite varmare och det börjar då även kännas under fötterna hos de flesta.

Efter tre mil marscherade man förbi en kanadensisk krigskyrkogård där det varje år har genomförs kransnedläggningar av nästan alla nationer. I år var marschgruppen från amfibieskyttekompaniet fanvakt för samtliga skandinaviska länder. Kransnedläggare för Sverige var generalmajor Roland Ekenberg.

Den fjärde dagen var det stor feststämning längs marschvägen med tiotusentals åskådare. Efter genomförd marsch fick gruppen från kompaniet motta det nyinstiftade priset ”Föredömlig marschgrupp”, så på eftermiddagen var det en nöjd amfibiekontingent som började fira en bra genomförd marsch. Något senare blev det dock en lite mer dämpad stämning på campen när händelserna i Norge blev kända. Sammanfattningsvis genomfördes 95:e upplagan av ”de Vierdaagse” på ett bra sätt av organisationen och de svenskar som var där kan vara stolta över sin insats.