På väg till militära OS i Rio

Den 16 juli startar militära OS i Rio de Janeiro i Brasilien. Två Halmstadsidrottare som ska dit och representera Sverige är skytten Christina Bengtsson från FMTS och femkamparen Kenny Persson från Lv 6. Christina tävlar i skytte och Kenny i militär femkamp.

Christina Bengtsson och Kenny Persson har packat resväskorna. Nu bär det av mot Rio. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Mot solen i Rio.
Mot solen i Rio. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Mot solen i Rio. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Militär femkamp består av skytte, hinderlöpning, hindersimning, precisionskastning och terränglöpning. Senast sågs Kenny Persson tävla i militär femkamp var under SM-veckan i Halmstad, där han slutade på fjärde plats.
– Det var otroligt kul att tävla på hemmaplan, säger Kenny, som ska göra sitt första militära OS.

Christina Bengtsson är mer rutinerad med tolv år i landslaget. Rio blir hennes tredje militära OS, där hon tävlar skytte med 22-kalibrigt gevär i liggande (60 skott) och liggande, stående, sittande (20 skott var), både individuellt och i lag med Linda Olofsson, F 7, och Anna Norrmann, Lv 6.

Började sent

Kenny började intressera sig för militär femkamp under sin tid på officershögskolan, där det ingick för officersaspiranterna att pröva på olika militära tjänsteidrotter.
– Jag är som de flesta mångkampare: inte riktigt bra på någon idrott, skrattar Kenny, men det var ett härligt gäng som sysslade med militär femkamp och det var från början inte meningen att min satsning på sporten skulle bli så seriös. Men resultaten jag gjorde var bra och så är jag en tävlingsmänniska.

Christina började med skytte först som 22-åring.
– Jag höll på med andra idrotter innan, men slutade med dem när jag började på Chalmers. Jag trodde att studierna skulle kunna ersätta tävlingsmomentet som jag älskar. Det gjorde de inte och av en slump hittade jag skyttet och det är en idrott som man kan börja med sent och hålla på med länge.
– Värdet av idrottandet hittar jag i utvecklingen av mig själv. Man lär känna sig själv, sina styrkor och sina begränsningar och det tror jag är nyttigt i även andra delar av livet, funderar Christina och Kenny nickar instämmande.
– Jag gillar att jobba med mål. Jag skadade foten för ett tag sedan och var på väg att ge upp idrottskarriären. Det var jobbigt eftersom jag inte längre hade de mål jag satt upp för femkampen att sträva efter. Siktar man mot något, så skaffar man sig också bra rutiner, man äter rätt och man blir disciplinerad och självmedveten på ett annat sätt, säger Kenny.

Mål och förväntningar

– Internationellt har vi lite svårt att hävda oss i militär femkamp, säger Kenny Persson. Vi har inte riktigt samma förutsättningar eftersom många andra länders deltagare är heltidsproffs. Jag har istället satt upp egna resultat att sikta mot.
Som alla anställda i Försvarsmakten har Kenny tre timmars fysisk träning i veckan. Utöver det får han räkna träningsläger och tävlingar som arbetstid.
– Jag har ett mycket bra stöd från min arbetsgivare, och jag är trots allt officer först och femkampare sedan.

I de tre senaste världsmästerskapen har Christina Bengtssons lag tagit medalj: ett guld, ett silver och ett brons.
– Fast att det skiljer väldigt lite mellan plats 1 och 30 på elitnivån tycker jag ändå vi har bra chanser alla tre, säger Christina. Jag tror på en lagmedalj!