Framtida förmågor

Under två veckor har 25 ungdomar från olika delar av Sverige deltagit i Försvarsmaktens sommarläger på Skaraborgs regemente (P 4) i Skövde och Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs.

Besök på Flygvapenmuseum var en av alla upplevelser under sommarlägret. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Ett av favoritmomenten var att få flyga med i ett TP84 Hercules.
Ett av favoritmomenten var att få flyga med i ett TP84 Hercules. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Ett av favoritmomenten var att få flyga med i ett TP84 Hercules. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Lägret är ett samarbete mellan de två regementena och i årets sommarkurs deltar fem tjejer och 20 killar. Under sommarkursen har ungdomarna bott på logement och i tält. De har fått prova på förläggningstjänst, deltagit i patrullfälttävlan, att byta däck på bil, skjuta pistol, flyga med Hercules, åka Stridsfordon 90 och även gjort ett besök på Flygmuseet och Helikopterflottiljen i Linköping.

– Jag är intresserad av teknik och att delta på sommarkursen är för mig ett sätt att känna av om jag ska söka till GMU (grundläggande militär utbildning) och gå vidare in i Försvarsmakten. Säger Anna Silverräv som på fritiden gillar jag att meka med bilar och hjälper till på en bilverkstad hemma.

– Det är framförallt träningen, möjligheten till utlandsmission och att göra nytta som lockar mig att testa hur det är i Försvarsmakten. Jag kan tänka mig en tidvis anställning i Försvarsmakten i framtiden men först har jag planer på att utbilda mig till ingenjör, kanske på Charlmers, berättar, Marc Wersäll från Katrineholm.

Några vidare till GMU  

Sommarkursen är gratis för deltagarna och är ett sätt att visa på arbetsmöjligheterna inom Försvarsmakten och hur vägen in till ett jobb här kan se ut. Flera av de ungdomar som deltagit kommer att söka sig vidare till GMU.

– Jag måste säga att jag har lärt mig nya saker varje dag på den här sommarkursen. Jag vet inte riktigt vad jag förväntat mig av dessa två veckor, men det har varit oerhört lärorikt och jag har lärt känna många nya människor. Som jag känner just nu så skulle jag vilja bli stridspilot och jag har tagit reda på att jag ska söka in till GMU  och sedan läsa vidare till specialistofficer, säger Axel Gustafsson från Lerum.

En av deltagarna som fortsätter inom Försvarsmakten efter sommarkursen är stockholmstjejen Jennifer Moberg. Den 8 augusti kommer hon att påbörja sin GMU i Enköping.  

– Det har varit en upplevelse att prova på att åka pansvarvagn, flyga och sova två nätter i tält. Vandringen på tre mil var också en upplevelse, säger Jennifer Moberg.