Vägbomb mot svensk trupp

Vid 17-tiden svensk tid, på onsdagseftermiddagen, attackerades en enhet ur den svenska Afghanistanstyrkan med en vägbomb omkring fyra mil väster om Mazar-e-Sharif, staden där huvuddelen av de svenska soldaterna är förlagda. Ingen personal skadades vid attacken.

De svenska soldaterna i Afghanistan söker ofta efter vägbomber när de är ute på uppdrag. Bilden är tagen tidigare i juni. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera/Försvarsmakten

En svensk enhet som var på uppdrag i området upptäckte tidigare på eftermiddagen en vägbomb söder om byn Naw Shahr-e-Hotaki och begärde då förstärkning för att kunna spärra av området kring bomben och oskadliggöra den.

En av enheterna som skulle ta sig till platsen för bombfyndet körde under framryckningen på ytterligare en vägbomb i området kring byn Asyab-e-Khan varvid fordonet skadades vid explosionen. Fordonet som attackerades var en pansarterrängbil. Svensk trupp har tidigare attackerats i samma område.

Inga strider inträffade i anslutning till någon av de båda vägbomberna. Området omkring den första vägbomben är avspärrat och bomben kommer att oskadliggöras av personal från de afghanska säkerhetsstyrkorna.