Strid i bebyggelse på kompaninivå

Fredagen den tionde juni invigdes Försvarsmaktens första Nivå 3-anläggning för strid i bebyggelse. Anläggningen, som är en del av Försvarsmaktens övnings- och utbildningsområde på Kvarn, är nästan en kvadratkilometer stor och rymmer 111 lägenheter uppdelat på 44 hus.

Generalmajor Gunnar Karlsson klipper bandet till Försvarsmaktens första SiB Nivå 3-anläggning.
Generalmajor Gunnar Karlsson klipper bandet till Försvarsmaktens första SiB Nivå 3-anläggning. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Kadett Gabriel von Knorring har precis genomfört en stridsuppvisning för besökarna.
Kadett Gabriel von Knorring har precis genomfört en stridsuppvisning för besökarna. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Överste Michael Claesson anser att den nya anläggningen ger Försvarsmakten helt unika möjligheter att träna sin förmåga att strida i urban miljö.
Överste Michael Claesson anser att den nya anläggningen ger Försvarsmakten helt unika möjligheter att träna sin förmåga att strida i urban miljö. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Generalmajor Gunnar Karlsson klipper bandet till Försvarsmaktens första SiB Nivå 3-anläggning. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Kadett Gabriel von Knorring har precis genomfört en stridsuppvisning för besökarna. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Överste Michael Claesson anser att den nya anläggningen ger Försvarsmakten helt unika möjligheter att träna sin förmåga att strida i urban miljö. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Anläggningen är uppbyggd som ett mindre samhälle med restauranger, butiker, hotell och bostadshus.  Gatorna består av betongplattor för att göra det möjligt att använda stridsvagn i övningarna.
– Att strida i bebyggelse är något av det svåraste vi gör. Det krävs en hög kompetens för att samordna folket på marken med helikoptrar och stridsfordon. Det är då väldigt viktigt att det finns sådana här anläggningar för oss att öva i, säger Gabriel von Knorring, kadett inom Försvarsmakten och en av de som precis har genomfört en stridsuppvisning för de besökare som var på plats vid invigningen.

Anläggningen är den största i sitt slag i Norden och den första anläggningen för att öva strid i bebyggelse på den här skalan i Sverige. Sedan tidigare har Försvarsmakten två stycken Nivå 2-anläggningar, en i Boden och en i Kungsängen samt tre stycken Nivå 1-anläggningar (i Skövde, Halmstad och Revingehed). Anläggningarnas nivå bestäms utifrån hur många personer som kan tränas i dem samtidigt. I Nivå 1 tränas grupper, i en Nivå 2-anläggning kan man utbilda plutonsvis och i Nivå 3 så tränas kompanier.
– Detta är en angelägenhet för hela Försvarsmakten och anläggningen syftar till att ge vår personal bästa möjliga förutsättningar att träna och förbereda sig inför de uppgifter som ska lösas, säger överste Michael Claesson, chef för Markstridsskolan som är de som kommer att administrera anläggningen.

Anläggningen kommer under 2011-2012 att kompletteras med möbler och simulatorsutrustning för att göra övningarna så realistiska som möjligt. De besökare som var på plats under invigningen fick ett prov på den befintliga realismen då invigningen avslutades med en stridsuppvisning bestående av kadetter, officerare och stridsfordon från den grundläggande officersutbildningen vid Markstridsskolan. Med i uppvisningen var även två stycken helikoptrar från Helikopterflottiljen i Malmen samt motståndare i form av hemvärnssoldater från Livgrenadjärgruppen.
Efter sommaren är planen att det ska finnas instruktörer, utbildade och klara, för att kunna stödja de kompanier som ska öva i anläggningen.
– Vi kommer genomföra skjutningar under sommaren för att säkerställa säkerheten och sedan kommer vi att starta med utbildningar under hösten. Vår tanke är att kompanier från hela Sverige ska komma hit och sedan öva i en eller två veckor åt gången, säger en av eldsjälarna bakom att anläggningen kommit till, major Mats Walldén, Markstridsskolan.