Premiär för film om bröllopskortegen

Det är nu ett år sedan kronprinsessan Victoria och prins Daniel färdades i kortege genom Stockholm efter vigseln i Storkyrkan. Försvarsmakten hade uppbådat över sex tusen personer som kantade gatorna och det hela dokumenterades på video och med stillbilder.

Över 6.300 soldater, sjömän och frivilliga paraderade för brudparet vid kortegevägen.
Över 6.300 soldater, sjömän och frivilliga paraderade för brudparet vid kortegevägen. Foto: Kim Svensson/Försvarsmakten
Över 6.300 soldater, sjömän och frivilliga paraderade för brudparet vid kortegevägen. Foto: Kim Svensson/Försvarsmakten

Combat camera har gått igenom åtskilliga timmar video och tusentals stillbilder. De har sedan sammanställt det hela till en 30 minuter lång film. Filmen ”Den kungliga bröllopskortegen” beställdes av chefen för kommendantsstaben Richard Beck-Friis Häll. Han blev genom sin roll som Försvarsmaktens samordnare för bröllopet även en av filmens huvudpersoner.

– Det har varit ett unikt och spännande projekt att arbeta med, både under själva dagen och i efterarbetet med att ta hand om det stora materialet, säger Mats Nyström på Combat Camera som varit producent för filmen och som även arbetade som fotograf under bröllopsdagen.

Filmen följer de sista månadernas förberedelser och arbetet bakom kulisserna under själva bröllopsdagen.

Filmen går även att se på Youtube.