Ny stridsväst i Afghanistan

I dagarna får samtlig personal i den svenska Afghanistanstyrkan nya stridsvästar och vissa enheter har redan börjat använda västen under pågående uppdrag.– Den nya västen är helt klart ett lyft, säger Alexander Andersson, soldat och förare på ett av de svenska skyttekompanierna.

Soldaterna kan bygga sin väst på olika vis beroende på vilken tjänst de har. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten

Styrkan som för närvarande tjänstgör i Afghanistan är det första förbandet som tilldelas den nya västen. Framöver kommer den gamla stridsvästen att successivt att fasas ut inom armén, marinen och flygvapnet och helt och hållet ersättas av den nya.

Nya krav

– Anledningen till att vi skaffar en ny väst är de stora förändringar skett i de uppgifter Försvarsmakten har fått att lösa, som exempelvis uppdraget här i Afghanistan, säger Magnus Hallberg, som är ansvarig för utvecklingen av personlig utrustning i Försvarsmakten.
Magnus är tillsammans med ett antal kollegor just nu på plats i Afghanistan för att införandet och användandet av den nya stridsvästen ska bli så smidigt som möjligt.

Flexibel

– Den nya västen är mycket smidigare än den gamla, inte minst för att fickorna sitter dikt an mot kroppen. Dessutom är möjligheterna att bygga om den, det vill säga flytta exempelvis fickor, ofantligt mycket större, säger Alexander Andersson.
Västens flexibilitet gör att den kan användas bland annat som en traditionell stridsväst eller som stridsgördel. Den stora flexibiliteten gör också att soldaterna kan göra personliga anpassningar efter vad de har för tjänst, vilken typ av hotmiljö de ska uppträda i, vilken uppgift de för dagen ska lösa samt vilka individuella kroppsliga förutsättningar de har.

Finjusteringar

Denna första leverans av den nya västen är en förserie som kommer att utvärderas under de kommande månaderna.
– Sedan kan det bli en del förändringar innan vi får huvudleveransen av den slutliga versionen. Men dessa förändringar handlar om finjusteringar, säger Magnus Hallberg.