Kronflyg hjälpte Libyenflyktingar

Kronflyg har under våren hjälpt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att flyga hem tusentals utländska gästarbetare som flytt från Libyen.– Vi fick en förfrågan om vi kunde hjälpa till att få ut människor från Djerba-lägret i Tunisien, eftersom situationen där började bli ohållbar, säger Monica Andersson, Kronflyg.

– Det har varit väldigt spännande att arbeta med det här och att veta att man varit med som en pyttedel av historien, säger Monica Andersson, Kronflyg. Foto: Per Josse/Försvarsmakten

I början av mars tog MSB kontakt med Kronflyg för att få hjälp med avrop av flyg för att transportera hem de svenskar som befann sig i Libyen.
 – Men det visade sig att de inte var så många och att de dessutom hittat andra lösningar, som att ta sig därifrån med båt till Malta. Så då fick vi en förfrågan av MSB via UD och International Organization for Migration, IOM, om vi istället kunde hjälpa till att avropa flyg för transport från Djerba till Sudan, Bangladesh, Tchad och Nigeria, säger Monica Andersson.
 Kronflyg accepterade och gick ut med avrop via kontakter till flygbolag som verkar i den berörda regionen.
 – Vi fick prisuppgifter från fem olika bolag och valde det med bästa pris, Novel Air. Vi blev även ombedda att flyga ut flyktingar från läger i Egypten och för det anlitade vi tre olika flygbolag.

Till Bangladesh

Första transporten från Djerba gick i mars och då flögs 1350 flyktingar till Bangladesh i ett svep. Sedan dess och fram till och med den 12 maj har drygt 8 900 människor flugits från i huvudsak Djerba, men även från läger i Egypten, till Sudan, Bangladesh, Tchad och Nigeria med 50 transporter avropade och beställda av Kronflyg.
 – När det var som mest hade vi under en dag fyra, fem flyg i luften samtidigt, som skulle åt olika håll. Det var mycket att hålla koll på, men det har fungerat väldigt bra, säger Monica Andersson.
 Hon berättar att Kronflyg fått mycket uppskattning för sitt arbete och att Sveriges insats även har uppmärksammats av Europeiska kommissionen, som tackat för vårt generösa bidrag som hjälpt till att förhindra en humanitär katastrof vid Europas gränser.
 – Det känns väldigt roligt att ha gjort en insats för omvärlden, det kommer jag att leva länge på, säger hon.