In med plikt, ut med frivillighet

När insatsplutonens 33 rekryter ryckte ut efter elva månaders utbildning på P 7, gjorde de det som frivilliga. Mönstring och inryckning skedde däremot under plikt.– Ni personifierar växlingen från det gamla värnpliktssystemet till det nya frivilliga försvaret, sa regementschef Jan Pålsson under utryckningsceremonin.

MUCK! Efter elva månader tillsammans firar 20:e insatspluton utryckningen med en stor gruppkram. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten
Regementschef Jan Pålsson tackade var och en av rekryterna för deras insatser.
Regementschef Jan Pålsson tackade var och en av rekryterna för deras insatser. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten
Oliver Waak Bruntestam vill fortsätta på Södra skånska regementet.
Oliver Waak Bruntestam vill fortsätta på Södra skånska regementet. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten
Firande.
Firande. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten
Regementschef Jan Pålsson tackade var och en av rekryterna för deras insatser. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten
Oliver Waak Bruntestam vill fortsätta på Södra skånska regementet. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten
Firande. Foto: Michael Finta/Försvarsmakten

Den 1 juli är det exakt ett år sedan den gamla pliktlagen blev vilande. Istället sker det första steget in i Försvarsmakten med den grundläggande militära utbildningen (GMU). En utbildning på tre månader som rekryterna själva frivilligt har sökt till.
P 7:s tjugonde insatspluton var bland de sista som mönstrade och genomgick den gamla antagningsprocessen. Strax efter att de ryckte in på P 7 började den nya lagen att gälla och rekryterna fick göra ett val: avbryta utbildningen eller fullfölja den på frivillig basis. Drygt 80% av plutonens rekryter valde att frivilligt fullfölja.
– Jag har trivts så fantastiskt bra under min tid här, förklarar Oliver Waak Bruntestam, så att fortsätta var absolut ett rätt val.

Gemenskap

Oliver Waak Bruntestam berättar ivrigt om roliga lumparminnen, tuffa vinterövningar och om sin befattning som kulspruteskytt, men återkommer hela tiden till sina kamrater i plutonen och de starka band de fått till varandra.
– Vi har haft en otrolig gemenskap, säger han, och jag tror knappt att den går att finna någon annanstans än i Försvarsmakten. Dels för att vi har bott så tätt på varandra i elva månader och dels för att vi varit tvungna att lösa alla uppgifter genom samarbete.
Att Oliver Waak trivts på P 7 i Revingehed går inte att ta miste på. Han har därför också sökt anställning som soldat vid regementet.
– Om allt går som planerat, börjar jag jobba här efter sommaren.

Efter utryckningsceremonin med medalj- och prisutdelningar, fanvakt och musik från hemvärnets musikkår Ystad, marscherade de 33 rekryterna ut genom vakten ledda av plutonchef Lars Paradis. Där gav han sin sista order som deras plutonchef: Höger vänster om marsch! Därefter utbröt det stora vrålet.
– MUCK! MUCK! MUCK!