Det insatta insatsförsvaret

Helikopterflottiljens insatskompani har nyligen haft sin kompani- och slutövning i Småland. I kompaniet ingår en räddnings- och sjukvårdspluton som under övningen har fått visa vad de går för, även i skarpt läge.

Insatsledare Tommy Andersson blickar ut över insatsområdet. Foto: Christian Cullibrick/ Försvarsmakten
Förarens vy vid släckning av jakttorn.
Förarens vy vid släckning av jakttorn. Foto: Mattias Larsson/ Försvarsmakten
Den akuta insatsen är avslutad, men släckningsarbetet kommer att fortgå i dagar.
Den akuta insatsen är avslutad, men släckningsarbetet kommer att fortgå i dagar. Foto: Max Myhr/ Försvarsmakten
Civil och militär samverkan.
Civil och militär samverkan. Foto: Erik Mohlander/ Försvarsmakten
Förarens vy vid släckning av jakttorn. Foto: Mattias Larsson/ Försvarsmakten
Den akuta insatsen är avslutad, men släckningsarbetet kommer att fortgå i dagar. Foto: Max Myhr/ Försvarsmakten
Civil och militär samverkan. Foto: Erik Mohlander/ Försvarsmakten

– Vi trodde att vi skulle ut i en normal övningsserie, men det ovanligt torra vädret har gjort att vi har fått jobba en hel del skarpt, främst med skogsbränder, säger en av insatsledarna på kompaniet.

Samverkan

Då den stora branden på Skillingaryds skjutfält härjade var räddningstroppen först på plats och fick i stor skala öva samverkan med den kommunala räddningstjänsten under släckningsarbetet. Sex styrkor och en brandingenjör från Vaggeryds och Värnamos räddningstjänst deltog tillsammans med fyra styrkor och tre insatsledare från Helikopterflottiljen.


– Det är roligt för soldaterna och bra för Försvarsmakten att få visa den kommunala räddningstjänsten vad vi går för, säger Erik Mohlander. De var mycket imponerade av våra räddningsfordon, som enligt vår uppfattning är bland de bästa i världen. Vi har även haft otroligt stor nytta av ambulansbandvagnarna i släckningsarbetet då deras terrängframkomlighet är oslagbar.

Flygvapnets räddningstjänst ingår i konceptet R3, som förutom räddning också innehåller funktionerna fälthållning, EOD (explosives ordnace disposal) samt CBRN (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära händelser). Räddningstjänsten är inriktad mot flygplatsräddningstjänst och övriga olyckor, men den grundläggande brandutbildningen är så pass bra att soldaterna är väl förberedda att lösa alla typer av olyckor/bränder.

Nu väntar vård och inlämning av all utrustning för soldaterna på insatskompaniet. Därefter väntar ett civilt liv för vissa, medan andra har valt att stanna kvar i Försvarsmakten, som anställda soldater.