Ärorikt stipendium till jägarofficer

Försvarsmaktens överlevnadsstipendium, populär benämnt ”Fältpriset” tilldelas Leif Lasson, Arméns jägarbataljon: – Det här är den största överraskningen i mitt liv!

Arméinspektör Berndt Grundevik signerar checken på ryggen av årets vinnare av ”Fältpriset”; Leif Lasson, Arméns Jägarbataljon. Till vänster om Leif, Peter Gustavsson, chef Försvarsmaktens överlevnadsskola, FÖS och längst till höger Lars Fält. Foto: Kent Norberg
Leif Lasson, kapten 1:a jägarskvadronen, Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur, är stolt mottagare av det 19:e ”Fältpriset”. Till höger Lars Fält.
Leif Lasson, kapten 1:a jägarskvadronen, Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur, är stolt mottagare av det 19:e ”Fältpriset”. Till höger Lars Fält. Foto: Kent Norberg
Leif Lasson, kapten 1:a jägarskvadronen, Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur, är stolt mottagare av det 19:e ”Fältpriset”. Till höger Lars Fält. Foto: Kent Norberg

Arméinspektör Berndt Grundevik delade ut stipendiet på fredagsförmiddagen den 17 juni, i samband med en genomgång vid jägarbataljonen i Arvidsjaur, till en smått chockad pristagare:
– Jag blir helt paff! Vilket fantastiskt och oerhört värdefullt pris att få, sa jägarofficer Lasson när arméinspektören signerade prischecken på hans rygg.

Det är nittonde gången som överlevnadsstipendiet på 15000 kronor delas ut. Benämningen ”Fältpriset” kommer efter grundaren av Försvarsmaktens överlevnadsskola, Lars Fält.
Stipendiet delas ut till såväl civila som militära mottagare som spridit kunskap i det vida området överlevnad.

Noggrann föregångsman

Motiveringen lyder: ”Kapten Leif Lasson är i alla stycken långt utanför Arvidsjaur och Sverige känd som en föregångsman. Han besitter utomordentliga kunskaper i såväl allmänna soldatkunskaper som när det gäller att ta hand om och vårda sin utrustning, för bästa uthållighet. Lasson representerar det ledarskap som kännetecknar ett bra befäl, i såväl fred som krig, förr och i framtiden. Lasson tillämpar sina kunskaper och färdigheter med stor konsekvens – hans linje är tydlig! Han kännetecknas framför allt av sin noggrannhet i förberedelser.  Praeparatus supervivet är latin för: ”Den som är förberedd överlever”.

Stimulerande arbete

Leif flyttade från skånska Vellinge till lappländska Arvidsjaur i samband med etableringen av jägarregementet K 4:
– Det var helt nytt och byggt speciellt för jägartjänst, säger Leif som förutom utlandsuppdrag varit Jägarbataljonen trogen. Det som gjort att Leif stannat kvar är enligt honom själv både jobbet och den civila biten:
– Arbetet har varit och är fortfarande mycket stimulerande. Dessutom trivs jag civilt med människorna, klimatet och det fantastiska friluftsliv som finns i dessa trakter.

Leif har du hunnit fundera över vad du ska använda prissumman 15000 kronor till?
– Nej, jag är fortfarande så överväldigad. Men rent spontant skulle min dotter behöva nya vandringskängor inför sommarens gemensamma fjälltur till Saltoluokta.

– Å såväl Leifs som bataljonens vägnar är detta pris djupt hedrande. Ett tydligt bevis på vår kompetens, där Leif är en föregångare för alla våra officerare, sa bataljonschefen Urban Edlund.