Vägen till Hemvärnet

Nyss gjorde de sin militära utbildning och nu väntar de på att få skydda en svensk hamn. Hemvärnet har många soldater som kommer direkt från sin utbildning för att tillsammans med övriga i Hemvärnet utgöra en viktig del av vårt nationella försvar.

Lucas vaktar vägen in till garnisonsområdet och kontrollerar så att inga obehöriga tar sig in. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Christian Strindeborn och Tom Gunnarsson från Kungshamn är insatssoldater i Hemvärnet.
Christian Strindeborn och Tom Gunnarsson från Kungshamn är insatssoldater i Hemvärnet. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Alfred Ödkvist vaktar vägen in i hamnområdet, där motståndarna har motats in i ett hörn.
Alfred Ödkvist vaktar vägen in i hamnområdet, där motståndarna har motats in i ett hörn. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Christian Strindeborn och Tom Gunnarsson från Kungshamn är insatssoldater i Hemvärnet. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Alfred Ödkvist vaktar vägen in i hamnområdet, där motståndarna har motats in i ett hörn. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Christian och Tom sitter tillsammans med andra soldater på en terrängbil. De väntar på order att få köra. Det är tidig morgon och solen lyser, det kommer bli en varm dag. De är på väg in i Lidköpings hamn. Där har motståndsmän tagit kontroll över hamnen. Uppgiften är att bekämpa dem och återta kontrollen.

Soldaterna på terrängbilen är alla från en hemvärnspluton i Bohuslän/Dalsland och de är med på hemvärnsövningen där uppgiften idag är att träna i Lidköpings hamn. Medelåldern på dem som deltar är cirka 30 år. Christian och Tom är yngre.
– Vi är de sista som har varit med om att göra lumpen, berättar de. Att gå med i Hemvärnet är ett sätt att få använda de kunskaper som vi fått under värnplikten.

– Det är väldigt skoj att vara med här och vi har en fin gemenskap berättar, Christian Strindeborn.
Christian är väldigt ny i gruppen. Han gick med i Hemvärnet för en månad sedan och är nu ute på sin första hemvärnsövning.

För att kunna ansöka om att gå med i Hemvärnet måste man ha gjort militärtjänst. Nu när värnplikten inte finns så är vägen in att genomföra grundläggande militär utbildning, GMU. Något som Lucas Eriksson var en bland de första att göra.

– Jag kan tänka mig att fortsätta inom Försvarsmakten, något jag ville redan när jag sökte utbildningen. Men jag är inte helt säker på inom vilket område. Hemvärnet är ett bra sätt att upprätthålla kunskaperna efter GMU, säger Lucas som tillhör ett insatskompani i Skaraborg.

Alfred Ödkvist var också en av de som genomförde GMU i höstas och han ingår nu i samma insatskompani som Christian och Tom. Efter avslutad GMU tvekade han aldrig utan sökte till hemvärnet.
– Jag har alltid gillat att vara ute i skog och natur och det kändes som en bra fritidssysselsättning med hemvärnet eftersom jag tyckt soldat livet varit intressant, säger Alfred.

För den som är intresserad finns all information om antagning till Hemvärnet på hemvarnet.se och information om GMU finns på försvarsmakten.se