Snart nybakad flygstridsledare

– Det har varit en mycket intensiv utbildning men samtidigt den roligaste och mest lärorika jag gått, säger Isac Östman, som utbildar sig till flygstridsledare.

Under två veckor har Isac Östman praktiserat och provat att leda militärt flyg i verkligheten. Foto: Mikael Gustavsson/Försvarsmakten
Ett flygpass i JAS 39 Gripen ingick också i utbildningen.
Ett flygpass i JAS 39 Gripen ingick också i utbildningen. Foto: Mikael Gustavsson/Försvarsmakten
Ett flygpass i JAS 39 Gripen ingick också i utbildningen. Foto: Mikael Gustavsson/Försvarsmakten

Isac Östman är inne i slutskedet av sin utbildning till flygstridsledare.  Nu har han precis gjort två veckors praktik på strilbataljonens pluton i Såtenäs. Förutom att stridsleda flygplan har Isac även fått åka med i JAS 39 Gripen under en övning. Han har också fått åka transportplan, C-130 Hercules, och var med då de övade fällning av last.

I april 2010 började Isac sin utbildning vid stridslednings- och luftbevakningsskolan i Uppsala. Där har han tillsammans med två andra elever, i simulerad miljö, drillats i hur de ska stridsleda och övervaka militära flygplan på ett flygsäkert sätt.
Eleverna har alltid en erfaren flygstridsledare bakom sig när de praktiserar. Det är den erfarne kollegan som har flygsäkerhetsansvaret under passet och som efteråt kommer med tips och råd på vad som kan förbättras.

Flera praktikperioder ingår i utbildningen. Förutom de två veckorna i Såtenäs har Isac tidigare praktiserat vid strilbataljonens kompani i Luleå.
– Under kursen och praktiken träffar man blivande kollegor, både elever och lärare, berättar Isac Östman. Man blir fort en i gänget tack vare det öppna klimatet under kursen.