Hemvärnet försvarade Sverige mot Bogaland

Sverige är i krig. Så såg krigsförbandsövningens scenario ut när insatskompaniet i Södermanland kallades in för att skydda orten Studsvik med närområden. 120 hemvärnssoldater stod redo att ta strid för Sveriges säkerhet.

Det gäller att ständigt vara i beredskap för hemvärnets soldater. Därför genomför Södermanlandsgruppen krigsförbandsövningar för att upprätthålla samarbetet och de militära färdigheterna. Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
Vid en observationsplats restes det ett tält där soldaterna fick sova i några få timmar innan de blev röjda.
Vid en observationsplats restes det ett tält där soldaterna fick sova i några få timmar innan de blev röjda. Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
Tempoväxlingar hör övningen till. Soldaterna vilar sekundvis mellan stridsmomenten.
Tempoväxlingar hör övningen till. Soldaterna vilar sekundvis mellan stridsmomenten. Foto: Lubna El-Shanti
Fältlivet är en del av livet under en krigsförbandsövning.
Fältlivet är en del av livet under en krigsförbandsövning. Foto: Lubna El-Shanti
Vid en observationsplats restes det ett tält där soldaterna fick sova i några få timmar innan de blev röjda. Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
Tempoväxlingar hör övningen till. Soldaterna vilar sekundvis mellan stridsmomenten. Foto: Lubna El-Shanti
Fältlivet är en del av livet under en krigsförbandsövning. Foto: Lubna El-Shanti

Maskeringsmålade och stridsutrustade går soldaterna omkring på förläggningsplatsen. I två dygn har de rört sig på olika orter i Södermanland. Konflikten mellan Sverige och det fiktiva landet Bogaland har eskalerat och kriget blivit ett faktum. Den här gången handlar det om det svarta guldet som upptäckts på svenskt territorium och som Bogaland vill åt.

I Studsvik har många av förbrytelserna ägt rum. Älvkarleby kraftverk har utsatts för försök till sabotage. I Försvarsmaktens anläggningar har det gjorts inbrott och transporter med farligt radioaktivt avfall har kapats. Hemvärnsoldaternas närvaro är avgörande för säkerheten i Studsvik.

Mångsidigt samarbete

Att detta är årets första stora krigsförbandsövning för Södermanlandsgruppen är oväsentligt, för soldaterna är detta allvar. Det finns inte tid för långa raster eller djupa överläggningar, insatsen går ständigt framåt.

För att försvara sig mot Bogalands angrepp har hemvärnssoldaterna fått stöd från andra organisationer. Bland annat bistår Lottakåren med koket, Bilkåristerna med förare och Svenska Brukshundsklubben med hunden Wiggo.

Malin Sten som följer upp hundtjänsten verkar vara nöjd över Wiggos insats. Hittills har han fått vara med och söka efter motståndare och deras tillhörigheter, en uppgift som han skött väldigt bra, menar Malin.

För Wiggo, liksom för soldaterna är tempoväxlingar vardag. Vid ett ögonblick vilar Wiggo i solen vid ett annat är han i fullfart att fullfölja ett uppdrag.

Ett sammanhållet förband

Trots tempoväxlingar, bristfällig vila och kalla nätter är stridsvärdet högt bland soldaterna. Det skrattas och skojas, även efter den nollgradiga natten som tillbringades ute i strid eller i tältet utan kamin. Enligt signalisten Marie Pedersen kan det bero på att de har en god sammanhållning inom plutonen och tycker att det är kul att vara tillsammans.

Efter fem dagar har insatskompaniet lyckats fullfölja sitt uppdrag och skall nu lämna kriget och Studsvik för en tryggare vardag.

Övningsledningen tycker att deltagarnas prestationer är långt över förväntade. Chefen för övningsledningen, major Joakim Lööf menar till och med att denna krigsförbandsövning hör till dem bättre i sitt slag. 
– Det viktigaste är trots allt att de lär sig något och det tycker jag att de har gjort, säger Joakim Lööf.