Från GMU till en stridsvagn

Inventering av alla delar i en stridsvagn 122 står på schemat och stridsvagnssoldaten Adam Holmström, 22 år, letar koncentrerat bland brandsläckare och verktyg för att kunna visa upp den del som instruktören ber om.– Vi har precis börjat vår utbildning på vagnarna så det är mycket delar att hålla reda på.

Adam Holmström inventerar delar i den stridsvagn som blir hans arbetsplats de kommande åren. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Adam ser en karriär inom Försvarsmakten och vill gärna vidareutbilda sig till specialistofficer.
Adam ser en karriär inom Försvarsmakten och vill gärna vidareutbilda sig till specialistofficer. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Adam ser en karriär inom Försvarsmakten och vill gärna vidareutbilda sig till specialistofficer. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Det här är fjärde veckan av Adams anställning vid Skaraborgs regemente och hittills har den nya karriären motsvarat hans förväntningar.

– Det är helt klart ett lugnare tempo än det var under den grundläggande militära utbildningen, GMU, men det är fortfarande effektivt. Det är inte så att det blir en massa dödtid. Vi har också fått en bättre relation till våra befäl. Det är förståeligt att det måste vara en lite annorlunda anda eller stämning mellan befäl och rekryter under utbildningen men vi kan prata med befälen på ett annat sätt nu, säger Adam.

Adam Holmström är en de nyanställda soldaterna på en av Skaraborgs regementes mekaniserade bataljoner. Än så länge är de inte så många men kompaniet kommer efter sommaren att fyllas på av bland annat före detta soldater från Nordic Battlegroup.

– Just nu har vi en blandning av personal. Några som är här har gjort värnplikten men de flesta kommer direkt från den grundläggande militära utbildningen och det fungerar jättebra att vi har lite olika perspektiv, kommenterar Adam.

Den närmsta tiden kommer Adam och de övriga i kompaniet att genomgå utbildning för att kunna jobba som stridsvagnssoldater. Den första delen av utbildningen är lika för alla men sen kommer soldaterna att specialiseras inom besättningen och bli antingen laddare, förare eller skytt. Instruktören ropar ut namnet på en annan del av stridsvagnen och Adam ursäktar sig för att leta reda på rätt del bland det utspridda materialet.

– Det är ju det här yrket går ut på – utbilda och öva för att bli så bra som möjligt. Jag har tänkt mig att jobba som soldat i några år men sedan vill jag gärna bli specialist- eller yrkesofficer. Jag ser helt klart en karriär inom Försvarsmakten och så länge jag fortsätter att utvecklas och utmanas i mitt yrke så stannar jag, avslutar Adam och återgår till sina uppgifter.