Fokuserade på uppgiften

Vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur har de anställda soldaterna nu börjat öva på barmark efter den långa kalla vintern. Idag tränar jägarplutonen grupps strid. – Det här är inget nytt för soldaterna, men vi måste hela tiden slipa på samspelet i grupperna, säger plutonchefen, kapten Fredrik Andersson.

Gruppchefen Jon Olsson lyssnar på plutonchefens utvärdering.
Gruppchefen Jon Olsson lyssnar på plutonchefens utvärdering. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Plutonchefen Fredrik Andersson vill att soldaterna tänker igenom genomförandet. ”Gruppchefen, vad gick bra och vad gick dåligt?”
Plutonchefen Fredrik Andersson vill att soldaterna tänker igenom genomförandet. ”Gruppchefen, vad gick bra och vad gick dåligt?” Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Gruppchefen Jon Olsson lyssnar på plutonchefens utvärdering. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Plutonchefen Fredrik Andersson vill att soldaterna tänker igenom genomförandet. ”Gruppchefen, vad gick bra och vad gick dåligt?” Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten

Efter jägarplutonens vinterverksamhet övar grupperna nu grundläggande stridssituationer med skarp ammunition: sammanstöt med fiende, duellstrid och tillbakadragning.
– Alla soldater ligger på hög kunskapsnivå, jobbar snabbt och är målinriktade. Soldaterna tar varje övningsmoment på allvar och det ger resultat, fortsätter Fredrik Andersson.

Alla är fokuserade

De anställda soldaterna vid Arméns jägarbataljon har lite olika bakgrunder, de kommer bland annat från flygvapnet, amfibiekåren och andra arméförband.
Jon Olsson, 21, från Ludvika är gruppchef. Han gjorde värnplikten som jägarsoldat i Arvidsjaur och trivdes så bra att han sökte anställning jägarbataljonen.
– Det är skillnad att vara anställd. När vi vårdar våra vapen förstår vi varför vi gör det och inte bara för att någon säger att vi måste. Alla fokuserar på att lösa sin uppgift, och det är ingen som klagar på att det är minus 40 grader på vintern, berättar han.

Inget övermänskligt

Som jägarsoldat utsätts man för fysisk och psykisk press. Det gäller att vara noggrann och ha vinnarskalle, menar Jon.
– Vårt signum är skog, mark och berg, och man måste ha den fysiska förmåga som krävs för den här tjänsten. Visst innebär jägartjänsten en del väldigt fysiskt krävande uppgifter, men det är inget övermänskligt vi gör här, säger Jon som varit anställd sedan i november 2010.

Skräddarsydd

Närmast kommer soldaterna att gå olika befattningsutbildningar, det är bland annat gruppchefsutbildning, utbildning för sjukvårdare och fordonsförare. Utbildningen och arbetet i Arvidsjaur passar en jägare perfekt:
– Både skogen, terrängen och vintern är som skräddarsydda för en jägarsoldat, avslutar Jon Olsson.