Från strid till samverkan

När svenska soldater åker utomlands är det en komplex verklighet som väntar. Därför är också de värnpliktigas slutövning komplex. – Det är jättekul att öva så här, när det är mer anpassat. Nu har vi gjort allt vi lärt oss i en enda övning, säger Johan Dalfelt, kulspruteskytt.

Johan Dalfelt står post. Även om läget verkar lugnt kan vad som helst hända. Timmar i sträck måste han kunna hålla uppmärksamheten på topp. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Gymnasieeleverna Goran Basa (längst fram) och Birk Sallander-Falk (längst bort) gör en viktig insats för soldaterna.
Gymnasieeleverna Goran Basa (längst fram) och Birk Sallander-Falk (längst bort) gör en viktig insats för soldaterna. Foto: Anja Edvardsson
Joakim Johansson tittar ut genom luckan för nödutrymning.
Joakim Johansson tittar ut genom luckan för nödutrymning. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten
Gymnasieeleverna Goran Basa (längst fram) och Birk Sallander-Falk (längst bort) gör en viktig insats för soldaterna. Foto: Anja Edvardsson
Joakim Johansson tittar ut genom luckan för nödutrymning. Foto: Anja Edvardsson/Försvarsmakten

Det regnar. Ösregnar. Johan Dalfelt står post vid kompaniets stridsfordon. Hans kompani har just varit inne i en by, och hindrat våld mellan olika etniska grupper. Under de senaste dagarna har han och hans kamrater fått öva över hela konfliktskalan, från att möta civila som ber om mat och vatten, till väpnad strid mellan olika slags stridsfordon. Men just nu står Johan alltså post.
– Inget väder får en pansarskyttesoldat att tappa humöret. Här gäller det att vara på topp hela tiden – precis som om vi hade varit utomlands. Man vet aldrig vad som kommer att hända, säger han.

Han vill inte göra utlandstjänst direkt efter lumpen, men kanske framöver. Som många andra har Johan bara fick tio månaders värnplikt i stället för elva.
– Jag tror ändå vi har täckt det mesta. Vartenda befäl vi har är på topp. Jag känner mig väl rustad och väl förberedd om jag skulle åka. Om vi skulle åka med den här plutonen då skulle jag absolut vilja åka med, säger han.

En bit bort står hans kamrater och vaktar en grupp bybor, som de just räddat. Byborna är i själva verket gymnasieelever från Olympiaskolan i Helsingborg. Att då och då vara figuranter ingår i deras utbildning på samhällsvetenskapliga programmet med inriktning skydd och säkerhet.
– Det känns att det vi gör är viktigt. Utan oss hade det inte gått att öva så här, säger eleven Birk Sallander-Falk.

Skolkamraten Goran Basa håller med, och menar också att det är utvecklande för honom själv.
– Jag har lärt mig mycket inför min egen värnplikt av att var med här. Man får se hur det är i det militära, säger han.

För att skyttesoldaterna ska kunna göra sitt jobb på fältet, krävs många andra funktioner inom kompaniet och bataljonen.
Ingen vill vara utan Joakim Johansson, till exempel. Han är bärgningsman. Många gånger har han övat att bärga, men inte sällan kör någon fast på riktigt. Han har bärgat bland annat ett stridsfordon och en polisbil som kört fast.
– Det blir mycket vänta i den här tjänsten förstås. Jag hoppas jag har nytta av den här tjänsten civilt också – jag vill jobba som bärgare när jag muckat. Det är kul för att man rör sig mycket, det är högt tempo när något hänt och man har att göra med tunga grejer, säger han.

Henrik har en mer dold, men minst lika viktig tjänst. Han är stridsassistent och har sin arbetsplats i en stabscontainer där han bland annat arbetar tillsammans med stridsledaren kapten Johan Stjernfelt. När det händer mycket ute i terränglådan är det full fart i stabscontainern.
– Vi följer läget hela tiden, och ger beslutsstöd till cheferna. Om någon rapporterar in att det är gas någonstans, kan vi ta reda på vad som gäller och snabbt få ut den informationen till alla som behöver den, säger Johan.

För en utomstående verkar det lätt lite trist att sitta långa pass i containern – men det tycker inte Henrik.
– Det är jättekul här när det händer grejer ute på fältet. Då händer 1000 saker på en gång. Det en konst att få det att fungera. Att säga att jag får en kick av det är att ta i – men det är väldigt tillfredsställande. Jag är ändå inte förtjust vare sig i vapen eller i stridsfordon, säger Henrik.
– Lika spännande som där framme blir det ju inte här. Men vårt jobb är väldigt viktigt. Gör vi det rätt får soldaten tid att äta eller så kan de sova en timme längre, säger Johan.