På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
3/5
Fysiskt
4/5
Tekniskt
3/5
Teoretiskt
2/5
Stressigt
Agnes
Stridsfordonsförare

Jag heter Agnes och genomför just nu grundutbildningen på Livgardet för att bli stridsfordonsförare. Som stridsfordonsförare behöver du vara teknik- och motorintresserad, fysiskt stark, mentalt stabil och ha god uppfattningsförmåga. Jag kan svara på frågor om hur det är att göra grundutbildningen på Livgardet i Kungsängen, samt om befattningen stridsfordonsförare. Välkomna med era frågor!

Chatt med en stridsfordonsförare

24 mars // 2017 // 14:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatt med en stridsfordonsförare

Livgardet: Hej och välkomna till dagens chatt. Vi är nu redo att svara på era frågor!

13:59, 24 March 2017

Stefan: Hur ofta tjänstgör stridsfordonsbesättningar med deltidsanställning? Är fet olika mellan förare, skytt och vagnsbefäl?

Agnes: Som deltidsanställd rycker man in under större övningar, några gånger per år. Hur ofta detta sker skiljer sig mellan olika förband. Det är samma villkor för skytt och förare och dessa har även fått samma utbildning. Vagnchef utgörs av befäl med högre grad.

14:07, 24 March 2017

Rebecca: Hej Agnes, Hur kom det sig att du valde just befattningen stridsfordonsförare?

Agnes: Jag valde inte den befattningen från början, utan blev placerad som förare på grund av brist på förare i mitt kompani. Nu är jag dock väldigt nöjd med hur det blev och det är väldigt roligt att vara förare.

14:09, 24 March 2017

Jenny: Hur skulle du säga att det är att jobba i Försvarsmakten jämfört med ett vanligt jobb?

Agnes: Vardagen inom Försvarsmakten skiljer sig väldigt mycket från allt man är van vid i det civila. Man får lära sig om allt ifrån exercis till hur man bäst klär sig i kallt väder och man får testa sig själv i situationer man aldrig trodde man skulle befinna sig i. Man får lära sig hantera tuffa befäl samtidigt som får man uppleva en otroligt stark gemenskap med sina kamrater. Det kan vara stressigt i många situationer, men stressen är alltid kortvarig och när tjänsten är slut är man ledig på riktigt, till skillnad från många andra arbetsplatser.

14:22, 24 March 2017

Frasse: Hej hur många får ni plats med i en 360?

Agnes: I en vanlig trupptransportspansarterrängbil finns det 11 platser. Tre av dessa utgörs av besättningen; förare, skytt och vagnchef. Övriga åtta platser utgörs av skyttegruppen.

14:26, 24 March 2017

Jonatan: Hur gjorde du innan du mönstrade/ryckte in, förberedde du dig på nåt sätt?

Agnes: Jag tränade en hel del inför mönstringen. De fysiska testerna under mönstringen är ett styrketest i form av ett Isokai-lyft samt ett cykeltest. Framförallt tränade jag marklyft inför Isokai-testet eftersom jag hade hört att det kräver väldigt mycket teknik och att tjejer ofta har svårt för den. Men jag tränade även en hel del annan styrketräning samt cykling.

14:33, 24 March 2017

M: Hur fungerar det att vara deltidsanställd samtidigt som en studerar, med hänsyn till tentor och obligatoriska moment?

Livgardet: Hej! Ofta när större övningar planeras, exempelvis kompaniövningar eller bataljonsövningar så kommer du få en förfrågan om du kan och vill delta på övningen i god tid innan övningen påbörjas. Skulle du inte kunna vara med på övningen så är det sällan ett problem. Ofta så har deltidsanställda en god kontakt med sin plutonchef och kan hitta olika lösningar som funkar.

14:46, 24 March 2017

Michelle: Hur var det att gå grundutbildningen? Vad var mest utmanande och vad var det roligaste, enligt dig?

Agnes: Jag är fortfarande inte helt klar med grundutbildningen, men snart så! Det uppstår nya utmaningar hela tiden och det är svårt att säga vad som varit mest utmanande. Men en sak som jag fortfarande tycker är svårt är att behålla lugnet i stressade situationer. Jag har dock definitivt blivit bättre på detta, även om jag fortfarande kan stressa upp mig lite onödigt mycket ibland. Det bästa med grundutbildningen är utan tvekan gemenskapen. Det är en stark gemenskap som man antagligen inte kommer kunna uppleva någon annanstans. Vi har verkligen fått lära känna alla möjliga sidor hos varann och vi har byggt upp ett oändligt förråd med internskämt.

14:48, 24 March 2017

Beundrare: Hur är det med körkort, om du inte har? förse de det?

Livgardet: Hej! För att bli stridsfordonsförare är kravet att du har B körkortet. Det kommer du tyvärr inte få under grundutbildningen, det måste du skaffa själv innan du rycker in.

14:50, 24 March 2017

Stefan: Vilka är möjligheterna till träning på Livgardet?

Livgardet: Om du menar träning som i fysisk träning så finns det goda möjligheter på Livgardet med stort gym, sporthall, olika spår för löpning, hinderbanor m.m. Bro simhall är också tillgänglig för personal vid Livgardet.

14:53, 24 March 2017

Johanna: Vad skulle du säga är det bästa med att vara stridsfordonsförare?

Agnes: Det bästa är nog att det är så himla unikt. Det är väldigt roligt att kunna berätta att jag kör en Pansarterrängbil och folk blir ofta väldigt chockade och imponerade. Sen är det också en ganska mäktig känsla att sitta i förarsätet och man får mycket respekt av medtrafikanterna på bilvägarna.

14:56, 24 March 2017

Niclas: Hej Agnes Jag undrar hur man kommer framåt mot att bli 360 förare eftersom jag själv vill bli det.

Livgardet: Hej! Kravet för att komma in som stridsfordonsförare är att du har B körkortet så skaffa det ifall du inte redan har det. Sök till grundutbildningen mot stridsfordonsförare och se till att lägg lite tid på träning innan mönstringen så kommer det nog gå bra!

15:00, 24 March 2017

Stefan: Agnes. På din beskrivning låter det som om de små dagliga utmaningarna gett dig stärkt självförtroende om vad du kan förstå och klara av. Vilken skulle du säga är din största bedrift under utbildningen (eller ligger den i framtiden)?

Agnes: Det har de absolut. Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv och hur jag reagerar i situationer med mycket stress, lite mat och mycket fysisk påfrestning. Jag har även lärt mig mer om hur jag fungerar i olika gruppsituationer och vad jag behöver för att må bra. Svårt att säga vad som är min största bedrift faktiskt, det händer så mycket nytt hela tiden. Men att klara en övning i 6 dygn ute i fält med tung utrustning, väldigt lite sömn och 500 kcal om dagen var utmanade och något som jag ser tillbaks på med stolthet.

15:08, 24 March 2017

Stefan: Du berättade att du fick frågan om att byta till förare, vad skulle du ursprungligen utbilda dig till?

Agnes: Från början var tanken att jag skulle bli gruppbefäl. Som gruppbefäl inom 12:e motoriserade skyttebataljonen har man huvudansvar för en grupp skyttesoldater.

15:15, 24 March 2017

Mulle: Får du lära dig köra olika fordon? Vilka?

Agnes: Hittills har jag endast fått utbildning på Pansarterrängbil 360.

15:17, 24 March 2017

Max: Hej har varit intresserad av hemvärnet vilket inte är samma sak tror jag. Tänkte på g-uf för att kunna jobba civilt fortfarande. Vet inte hur jag ska gå till väga ? Har varit på besök på uppvisning och ansökt men inget resultat.

Livgardet: Hej! Det är organisationen Försvarsutbildarna som har hand om GU-F-utbildningen. Det bästa är nog om du kontaktar dem direkt och frågar om din ansökan. Kontaktuppgifter ska finnas på deras hemsida forsvarsutbildarna.se.

15:25, 24 March 2017

Per: Hej vad är de roligaste under GMU?

Agnes: Jag tycker det bästa är att skämta med kamraterna på plutonen om alla konstiga situationer som uppstår och om allt galet befälen säger. Att skjuta med ak5C på skjutbanan eller med ksp 88 från Pansarterrängbilen är inte heller helt fel.

15:32, 24 March 2017

M: Vilka rekryteringsmål på GSS/T har Livgardet framöver?

Livgardet: Hej! Livgardet har ett stort behov att anställa tidvisa soldater, under närmsta åren behöver vi anställa ca 500 GSS/T soldater. Välkommen med din ansökan.

15:32, 24 March 2017

Stefan: Det pratas mycket om personalbristen i Försvarsmakten både på civila och militära delen. Vad ska man satsa på, och vilka anställningsbehov har Livgardet (både som heltids- och deltidsjobb)?

Livgardet: Hej! Livgardet har behov och rekrytera till 10.e Livbataljonen, 11.e Militärpolisbataljonen samt 12.e motoriserade skyttebataljonen. De bataljonerna ska man satsa på att ansöka till.

15:35, 24 March 2017

M: Hur är det att bo ihop på sättet man gör, under utbildningen?

Agnes: Nu känns det helt normalt, men i början var det en stor omställning. Ibland händer det att man vaknar av någons snarkningar, men jag har lärt mig sova igenom det mesta. Kommer nog kännas väldigt konstigt om 3 månader, när utbildningen är över och jag inte längre delar sovrum med 6 andra personer.

15:35, 24 March 2017

Viktor: Ungefär hur lång tid tar det innan man börjar köra fordonet inom utbildningen?

Agnes: Vi började köra Pansarterrängbilen väldigt tidigt in på utbildningen, redan under första veckan. Körningen trappades upp succesivt. Först körde vi endast på garageområdet, därefter körde vi mellan koner på en grusplan, sedan mindre vägar, i terräng och till sist ute i trafiken.

15:41, 24 March 2017

Johanna: Känns det som att det förekommer diskriminering på något sätt?

Agnes: Jag personligen har inte upplevt någon diskriminering. På Livgardet jobbar man mycket med sådana frågor och vi har bland annat ett kvinnligt nätverk där vi kan ta upp allt som upplevs jobbigt. Befälen är angelägna om att ingen diskriminering ska ske och om det uppkommer situationer så brukar det lyftas fort. Dock kan jag inte riktigt svara för andra förband.

15:49, 24 March 2017

Anna: Varför valde du att jobba med försvaret?

Agnes: Jag var skoltrött och kände att jag ville testa på något annat innan jag avslutade min civila utbildning. Samtidigt var jag avundsjuk på mina bröder som båda hade genomfört militärutbildning.

15:55, 24 March 2017

-: Hej! Jag undrar, vad är det för typ av mat under grundutbildningen? Kan man själv vara med och påverka (betala själv för egen specialmat?)... Tänkte för dem som har specialkost.....

Agnes: Om man befinner sig på kasern så äter man mat i matsal. Där är maten god och det finns alltid flera måltidsalternativ. Är man ute i fält äter man aningen färsk mat i isolerade kärl eller konserverad mat i portionspåsar. Oavsett så finns det alltid alternativ för de som har specialkost.

15:58, 24 March 2017

Jens: Sover tjejer och killar i samma rum?

Agnes: Ja, det stämmer!

16:00, 24 March 2017

Livgardet: Då tackar vi för den här gången, vi har inte hunnit svara på alla frågor. Om du inte fick svar på din fråga kan du maila rekrytering@mil.se.

16:00, 24 March 2017

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.