Ett annorlunda sommarlov

Översvämningar, laviner och jordskred. I Försvarsmaktens uppdrag ingår att ständigt vara beredd att agera när det yttersta drabbar samhället, både här hemma och ute i världen. Är du intresserad av att testa på hur det är att vara en del av denna beredskap?

Sommarledigheten är för många den absoluta höjdpunkten på året. Det är ett tillfälle att ladda om batterierna, både genom vila och genom att bryta vardagens rutiner och uppleva nya saker. Under en vecka varje sommar får 40 ungdomar möjligheten att prova på helt andra aktiviteter och miljöer än vad skolan erbjuder. Det är till exempel sällan en skoldag börjar med frukost som avnjuts med ryggen mot en gran. Men det är just vad deltagarna i Ledningsregementets sommarkurs får göra.

- Just de två nätterna som vi sover ute i tält brukar vara väldigt uppskattade, säger löjtnant Vanja Kollman, ansvarig för sommarkursen.

I skogen får deltagarna lära sig allt från att hitta en lämplig förläggningsplats till att laga mat över öppen eld. Men veckan handlar inte enbart om hur man överlever i naturen.

- Här i Enköping har vi förmånen att ha många olika typer av verksamheter, vilket gör att ungdomarna kan få se lite av allt, säger löjtnant Vanja Kollman.

Lite av allt på Ledningsregementet innebär bland annat 23 ton tunga stridsfordon, bandvagnar, motorcyklar, telekrigsvapen och sambandsmaster. Vilken nytta ungdomarna har utanför grindarna av att ha åkt stridsfordon är kanske lite oklart, men det mesta som de får lära sig är saker som de kan ta med sig i andra sammanahang, säger Vanja Kollman.

- De får jättemycket kunskap som de inte haft tidigare och som är användbara i livet i stort. Sjukvård, orientering, träningslära, ja allt möjligt.

Men det allra mest bestående intrycket brukar kamratskapen vara.

- Gemenskapen, alla nya kompisar. Det är speciellt, avslutar Vanja.

2014 går Ledningsregementets sommarkurs 9-16 juli. Läs mer i ansökningsformuläret under rubriken "Dokument".

Ledningsregementet
Fakta Ledningsregementet
  • Förkortning: LedR
  • Ort: Enköping
  • Yrkesofficerare: 506
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 387
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 196
  • Civilanställda: 243
  • Reservofficerare: 252
Så här har vi räknat