Kulspruta 90 B

Kulspruta 90 B är en helautomatisk, lätt och luftkyld kulspruta som är smidigare än sin föregångare tack vare att pipan är kortare och att man kan skjuta in kolven.

Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten

Vapnets internationella namn, FN Minimi para, är en förkortning av Fabrique Nationale Mini Mitrailleuse pour paratroopers, alltså en liten kulspruta för fallskärmsjägare från belgiska Fabrique Nationale. I Försvarsmakten har den tidigare gått under namnet Lätt kulspruta. Sedan vapnet introducerades 1974 har det använts av arméer i över 30 länder.

Det som skiljer modell 90 B från den ursprungliga varianten är framförallt smidigheten. B-modellen har en något kortare pipa och en kolv som kan skjutas in. Men trots detta ger vapnet samma effekt och träffsäkerhet som föregångaren som nu fasas ut ur Försvarsmakten till förmån för 90 B.

Vapnet kan antingen laddas med samma 5,56 mm-magasin som till Ak 5 eller med band ur en kassett. Banden består då av lösa länkar, så kallad sönderfallande länk, och inte av hela band som till exempel på Kulspruta 94.

Fakta

Internationell benämning: FN Minimi Para

Kaliber: 5,56 mm

Vikt: 7 kg

Eldhastighet: 700-1000 skott/min