SUAV-system Falken

Det ultralätta spaningsflygplanet SUAV Falken ger Försvarsmaktens soldater i Afghanistan ett vakande öga uppe i luften. Data från planets kameror ger värdefull och potentiellt livsviktig information till medarbetarna på marken.

Falken nyttjades bland annat av svenska soldater i Afghanistan. Foto: Nicklas Gustafsson/Försvarsmakten

Överblick över slagfältet har sedan urminnes tid varit varje befälhavares dröm, och försök har gjorts med allt i från fåglar och flygande drakar till luftballonger, både bemannade och obemannade.

I dag använder Försvarsmakten SUAV-systemet Falken – ett litet flygplan som bara väger fem kilo och tar 15 minuter att få upp i luften. SUAV är den engelska benämningen på flygplanstypen och betyder small unmanned aerial vehicle, eller ”liten obemannad luftfarkost”. Just Falken heter Skylark I på engelska och har utvecklats av det israeliska företaget Elbit.

Hela Falken-systemet ryms i en stor resväska och kan skötas av två personer. Den startas antingen genom att slungas iväg med gummirep eller kastas för hand. Väl uppe i luften kan Falken bevaka och söka enligt operatörens önskemål inom en radie av tio kilometer. Bilder och övrig information skickas kontinuerligt ner till operatörens dator på marken.

Försvarsmakten har köpt 48 exemplar av Falken och använt den med framgång i insatsen i  Afghanistan. Sedan starten 2007 har dock mycket hänt på SUAV-fronten, och det finns i dag efterföljare till Falken som framför allt har större räckvidd och kan användas medan operatörerna är i rörelse.