Huvudflygdag 2016

2016 firar flygvapnet i Sverige 90 år. Som en del i firandet blir det två flygdagar på Malmen i Linköping 27 och 28 augusti.

Massor av folk omringar flera flygplan som står uppställda på ett fält.
Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Flygvapnet 90 år - logotypTack alla ni 130 000 som besökte oss under Flygdagarna. Hoppas ni hade lika roligt som vi hade. Glöm inte att tagga era bilder med #flygdagarna om ni lägger ut dem på sociala medier. Vi väljer ut fem stycken som vinner var sin tröja.

Malmen har ett militärt förflutet som sträcker sig minst tillbaka till 1600-talet. Flyget kom redan 1911 och två år senare startade den första militära flygskolan. I dag är Malmen också Linköpings garnison och här finns bland annat Helikopterflottiljen, Flygskolan samt delar av transport- och specialflygenheten, Luftstridsskolans taktisk utveckling, Flyg- och försvarsmedicinskt centrum.

Under fliken Program i navigeringsfältet informerar vi om vilka uppvisningsgrupper, flygplan och helikoptrar som kommer att delta i uppvisningar.

Titta även gärna på flikarna "Att tänka på" och "Hitta till Malmen/Trafikinformation". Där hittar du både bra saker att veta innan och under ditt besök, samt viktig information om vilka vägar som är öppna respektive avstängda.

Grindarna står öppna mellan 09:00-16:00.

Flygprogrammet pågår mellan 09:30-15:30. Ändringar i sista minuten kommer att meddelas via Helikopterflottiljens facebooksida.

Välkommen!

Notiser Från Huvudflygdagar 2016

Fototävling - Flygdagarna 2016
19 oktober201610:33

Under Flygdagarna 2016 på Malmen fanns en fototävling för alla som taggade sina bilder med #Flygdagarna. Här är några av vinnarna.

"Början på en livslång dröm" var den bild som fick flest röster från juryn. Foto: Markus Luiga

Flera tusen bilder taggades och en jury bestående av representanter från Helikopterflottiljen, Flygskolan och Försvarsmaktens kommunikationsavdelning hade det omöjliga uppdraget att välja ut fem vinnare.

Flest röster fick  med bilden ”Början på en livslång dröm”. Två hedersomnämnanden delades ut och två av vinnarna har inte hört av sig. Vinnarna får var sin träningströja från Försvarsmakten.

Se bilderna här.

Gratis buss från centrum 27-28 augusti
22 augusti201616:20

Under Flygdagarna 27-28 augusti kommer Östgötatrafikens linje 13 att vara gratis mellan Resecentrum och Flygvapenmuseum.

Dessutom fördubblas turerna på den sträckan under morgon och eftermiddag så att det kommer att gå en ny buss ungefär var tionde minut.

Vertolhelikoptern HKP4 utgår
9 augusti201613:30

Den klassiska vertolhelikoptern HKP4 kommer tyvärr inte till Flygdagarna. Tillståndet som behövs för att få flyga hinner inte bli klart i tid.

Tilldelningsbeslut och försäkringsbesked som skickades till Transportstyrelsen försvann någonstans längst vägen. Pappren har nu skickats om men tiden har runnit ut och besättningen från Aeroseum i Göteborg, som har den enda flygdugliga HKP4, hinner inte flyga in sig innan Flygdagarna 27-28/8.

Nypremieren för en flygande helikopter 4 planeras i stället till någon gång senare i höst på hemmaplan i Göteborg.

Sea Hawk visas för första gången
5 augusti201612:18

Danska flygvapnet visar upp sin nya sjöoperativa helikopter, MH-60R Sea Hawk, på Flygdagarna 2016. Sea Hawk är en variant av den markoperativa Black Hawk, som i svenska Försvarsmakten heter helikopter 16.

Foto: Jan Jörgensen/Försvarsmakten

Danmark har beställt nio Sikorsky Sea Hawk, som ska ersätta de nuvarande Lynx-helikoptrarna för leverans fram till 2018. De första tre levererades så sent som i mitten på maj. En av dessa kommer att visas upp på markutställningen under Flygdagarna på Malmen. Liksom Sverige har Danmark köpt sina helikoptrar direkt från den amerikanska försvarsmakten och de är tänkt att användas för de flesta typer av sjöoperativa uppdrag förutom ubåtsjakt.

Att MH-60R Sea Hawk står på markutställning innebär att åskådarna kan komma nära helikoptern och jämföra med våra svenska helikoptrar som står uppställda i närheten. De svenska helikoptrarna kommer också att ingå i flyguppvisningen.

Röster i radion
18 juli201610:00

Två välkända röster återkommer som speaker under Flygdagarna, Håkan Brandt och Jasmine Cederkvist. De kommer att guida besökarna under hela Flygdagarna och berätta om de flygplan man ser i luften och vad som händer på marken.

Förutom över 30 högtalare spridda över publikområdet kommer allt som de säger också att gå ut i radion på FM-bandet. Frekvensen är 87,6 MHz och den hittar man i sin radio nära där Sveriges Radio P1 brukar finnas.

Ett tips för besökare är att ha radion på i en hörsnäcka. Då hör man vad som händer oavsett var på området man befinner sig. En hörsnäcka får ju också plats under en hörselkåpa. Den som åker bil till Flygdagarna kan ratta in 87,6 MHz och få information redan när man börjar närma sig Malmen.

Sändningen täcker hela Linköping så stugsittare som inte kan ta sig ut kan i alla fall lyssna på "Flygdagsradion" hemma på balkongen.

"Alien" på besök
11 juli201612:00

I svenska flygvapnet är det mycket ovanligt att flygplan och helikoptrar får specialmålningar för olika tillfällen. I Tjeckien är det däremot en tradition, särskilt när deras flygvapen deltar i Natos Tiger meet.

Tjeckisk Mi-24 helikopter. Foto: Czech Air Force

Därför är det extra roligt att den Mi-24 helikopter som Tjeckiska flygvapnet ställer ut under Flygdagarna är Mi-24 "Alien" som vann första pris på Tiger Meet 2016.

Global 6000 till flygdagarna
27 juni201615:24

Saabs nya plattform för flygburen övervakning, Global 6000, kommer att visas upp på markutställningen vid Försvarsmaktens huvudflygdagar i augusti.

Global 6000, avancerat jetflygplan från Bombardier kommer till flygdagarna. Foto: Stefan Kalm/Saab

Bombardiers avancerade jetflygplan Global 6000 är ett snabbt flygplan med kort start- och landningssträcka, låga driftskostnader och extra lång räckvidd. Flygplanet är egentligen designat som affärsjet men dess långa räckvidd gör också att det passar utmärkt till exempelvis flygburen övervakning på låg och hög höjd.

Flygplanet som visas upp ägs och opereras av Saab i syfte att bygga och upprätthålla kompetens på plattformen då företaget erbjuder lösningar inom området flygburen övervakning baserat på Global 6000. När flygplanet används inom detta område har Saab modifierat flygplanet och försett det med avancerad radarteknik och olika sensorer och system. Saab har nyligen fått en stor order på två flygburna övervakningssystem.

Global 6000 har en maxfart på 950 kilometer i timmen, en maxhöjd på 15 547 meter och en total räckvidd på lite över 11 000 kilometer. Flygplanet tillverkas av kanadensiska Bombardier Aerospace och introducerades på marknaden 1993. Sen den första versionen lanserades har flygplanet tillverkats i 600 exemplar.

Luftakrobater på hög nivå
20 juni201613:38

Breitling Wingwalkers gjorde stor succé på Malmen för fyra år sedan och nu är de tillbaka till årets Flygdagar.

Breitling Wingwalkers Foto: Darren Harba/Breitling Wingwalkers

Marty Carrington, som är inne på sitt femtonde år, och David Barrel, som bara varit en Breitlingpilot i åtta år, flyger var sin Boeing Stearman biplane från 40-talet. Flygplanen flyger under uppvisningen i mellan 130 och 240 kilometer i timmen och belastningen växlar mellan +4G och -2G.

Under dessa något extrema förhållanden ska Emily Guilding och Florence Rolleston-Smith ta sig ur den främre sittbrunnen och klättra upp på den övre vingen. De sitter fast i fempunkts-selar och har en stång att hålla i, så var inte orolig. Inte ens när de bestämmer sig för att stå på händer.

En annan manöver, och vädret tillåter, är spegeln där det enda planet flyger upp och ner över det andra, så när att tjejerna kan skaka hand. Det är för övrigt Marty Carringtons favoritmanöver "för att det är så kul att flyga upp och ner i ett flygplan med öppen cockpit".

Försvarets obemannade flygfarkoster
10 juni201616:38

Underrättelsebataljonen från K3 kommer till Malmen för att visa upp Försvarsmaktens obemannade flygfarkoster, UAV:er. Det finns för närvarande två system, varav ett använder sig av två olika små flygplan.

UAV 05 B Korpen. Foto: Peter Düberg Banke

Det stora systemet, UAV 03 Örnen är en amerikansk Shadow 2000 med en vingbredd på 4,3 meter som skjuts upp från en ramp och kan hålla sig flygande i sex timmar. Försvarsmakten har tidigare använt den i Afghanistan och nu är den med i Mali. UAV 05 består av två mindre farkoster, Svalan som bara väger 450 gram och är 72 cm bred samt Korpen på nästan sex kilo och 3 meter mellan vingspetsarna. UAV 05 finns också med i Mali och båda systemen finns med i markutställningen på Flygdagarna.

Målflyg Learjet 35A
3 juni201614:54

Under flygdagarna kommer Saab att ställa ut en knallgul Learjet 35A för beskådan. Flygplanstypen används sedan 1986 av Saab för att leverera mål- och störflygstjänster till Försvarsmakten och andra kunder i Europa, Mellanöstern och Asien.

Under flygdagarna kommer Saab att ställa ut en knallgul Learjet 35A för beskådan. Flygplanstypen används sedan 1986 av Saab för att leverera mål- och störflygstjänster till Försvarsmakten och andra kunder i Europa, Mellanöstern och Asien.

Flygplanet är specialutrustat med en vinsch för målbogsering, två externa vingfästen för störkapslar och/eller vinschar samt nödvändig tillhörande utrustning i flygplanet såsom operatörsplats, störsändare och transpondrar. Saab använder tre Learjet 35A för att klara av leveransen till Försvarsmakten och tjänsten kan utföras i enlighet med både civilt och militärt regelverk. Syftet är att förse personal inom flygvapnet, marinen och luftvärnet med realistisk träning inom målbekämpning och elektronisk krigföring.

Systemet hanteras av två piloter samt en till två operatörer, och med flygplanets utmärkta räckvidd och prestanda kan man ligga ute på uppdrag i två till tre timmar på låg höjd med en maxhastighet på drygt 300 knop.

Learjet 35A är egentligen en Amerikansk affärsjet men finns även i ett flertal militära applikationer. Vingspannet är tolv meter och längden 15 meter. Framdrivningen hanteras av två Garrett/Honeywell TFE731-2-2B jetmotorer och flygplanet flög första gången i augusti 1973. Totalt byggdes 730 Learjet 35 fram till 1994.

Amerikanska F-15E till flygdagarna
27 maj201608:28

Försvarsmaktens huvudflygdagar 2016 får besök av två riktiga tungviktare när det gäller stridsflyg. Två F-15E Strike Eagle från amerikanska flygvapnet flyger in från sin hemmabas RAF Lakenheath i Storbritannien.

F-15 är från början ett jaktflygplan men senare modeller har även attackförmåga.

Det är ett tvåsitsigt flygplan med en pilot och en taktisk officer som kontrollerar vapen och sensorer. Maxvikten är på över 36 ton och räckvidden är som mest nästan 400 mil med fem extra bränsletankar.

Planen tillverkades av Boeing, de första F-15 levererades 1974 och den första F-15E 1988.

Helikopter 4 åter i luften
20 maj201613:33

Det är mer än fem år sedan den flög men lagom till Flygdagarna 2016 finns det åter en japantillverkad Boeing Vertol 107, HKP4, från svenska Försvarsmakten i luften.

Helikoptern, med fennumret 70,  lämnades över till Aeroseum i Göteborg i mars 2011. En grupp entusiaster har nu lyckats med konststycker att få individen godkänd för flygning och den stora nypremieren sker på Malmen 27-28/8.

De första HKP4 kom till Försvarsmakten redan 1963 och modellen tjänstgjorde sedan, i olika versioner, fram till och med 2008. Avslutningen skedde med fyra helikoptrar som modifierades för att ingå i EU:s Nordic Battlegroup 08. Den individ som nu flyger är en av dessa. Senast HKP 4 flög på en stor flyguppvisning var i Linköping 2010, med en maskin som då hade använts av FMV för provverksamhet på Malmen, men som kort därefter också den överlämnades till Aeroseum. 

Det finns många i Sverige som saknat den klassiska vertolhelikoptern, så det kommer säkert att bli ett kärt återseende på Flygdagarna 2016.

Video

Film från flygdagen på Malmen 2012.

Hitta på området