Göteborgs- och Helsingborgsturné med Livgardet dragonmusikkår

Den 19:e och 20:e september turnerar Livgardets dragonmusikkår - Sveriges enda beridna musikkår - i Helsingborg och Göteborg. Det blir parad med musik, figurativt musikprogram och på kvällen konsert med lokala musiker.

Livgardets dragonmusikkår består av omkring 30 anställda musiker och som ofta uppträder på kungliga slottet. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Vanligtvis brukar Livgardets dragonmusikkår rida först i den beridna vaktparaden och spela musik i samband med vaktavlösningar på det kungliga slottet. Vaktavlösningen räknas som en av Sveriges största turistattraktioner och drar varje år hundratusentals besökare. Livgardets dragonmusikkår spelar även under kungliga audienser, statsceremonier och statsbesök och är en av Försvarsmaktens tre musikkårer.

Helsingborg

Turnén börjar i Helsingborg lördagen den 19:e september. Medlemmar ur den lokala föreningen Kungliga Skånska Kavallerisqvadronen sluter upp cirka 11.00 vid gamla bryggeritomten och medverkar med 20 hästar (totalt 40 hästar). 11.30 rider alla i parad genom Helsingborg med avslutning på Henry Dunkers plats där det figurativa musikprogrammet äger rum cirka klockan 12.00. Klockan 19.00 genomförs en konsert i Helsingborgs konserthus där kåren spelar under ledning av dirigent Emil Eliasson. Solisterna Christian Ekstedt från Påarp spelar slaverk och Anders Ahlbin från Höganäs spelar eufonium.

Repertoaren består av musik från den svenska visskatten, operapärlor, moderna klassiker och självklart omtyckta marscher. Konserten består av två akter om varderna 45 minuter. Fri entré, men förbokning krävs. Mer information om hur du bokar kommer.

Göteborg

På söndagen fortsätter programmet i Göteborg där programmet startar klockan 12.00. Paraden går från Heden till Gustav Adolfs Torg där det figurativa musikprogrammet visas upp klockan 12.30. Cirka klockan 13.20 återmarscherar kåren till Heden. I Göteborg samverkar kåren med de lokala föreningarna Bohus-Elvsborghs Caroliner och riksförbundet för Sveriges Militärhistoriska föreningar. Göteborgs garnison kommer även att delta med två musikkårer och personal som svarar på frågor om Försvarsmakten. Klockan 19.00 genomför kåren en konsert i Sjöströmsalen på Högskolan för Scen och Musik. Göteborgaren Anders Lundin spelar solo på eufonium. Samma repertoar som i Helsingborg. 

I samverkan med Föreningen för den Beridna Högvakten

Turnén genomförs i samverkan med Föreningen för den Beridna Högvakten. Det är föreningen som genom en stiftelse äger högvaktshästarna. Du kan läsa mer om föreningen via länk nere till höger på denna sida (Externa länkar).

Mer information

Denna sida kommer att uppdateras med mer information om tider och platser.