Dalregementet tävlar i Öppet spår

Den 27 februari åker Dalregementets värnpliktiga och medarbetare för första gången Öppet spår måndag i Vasaloppet.
– Dalregementet och Vasaloppet hör ihop historiskt och det är glädjande att vi nu tillsammans etablerar en ny tradition, säger regementschef Ronny Modigs.

Ett antal personer övar på längskidåkning.
Ett antal personer övar på längskidåkning.
Värnpliktiga från Dalregementet (I 13) tränar skidor på Lugnet i Falun. Foto: Försvarsmakten

Deltagandet i årets lopp är ett pilotförsök, men förhoppningen är att det ska bli en tradition. Men de klassiska skidorna, "vita blixten", får stanna på hyllan för att istället lämna plats åt snabba tävlingsskidor.

– Historiskt sett har Dalregementet varit ett idrottsregemente där skidåkning alltid haft en naturlig plats. Att vi nu kan delta i det klassiska Vasaloppet är otroligt roligt, säger Ronny Modigs.

De värnpliktiga kommer att åka i ett internt lopp under Öppet spår måndag. Starten går i Oxberg och de åker 28 kilometer till målet i Mora. Övriga medarbetare på Dalregementet kan välja mellan att åka 9, 28 eller 90 kilometer. Alla som åker för Dalregementet kommer att kännas igen på att de bär Försvarsmaktens träningskläder.

Dalregementet är ett infanteriförband som strider till fots och bär all sin utrustning. Därför är god fysisk prestationsförmåga en förutsättning för att krigsförbandet ska kunna lösa sina uppgifter. 

– Dalregementet är ett av Sveriges vinterförband där strid till fots på vintern innebär strid på skidor. Därför är det helt naturligt att Dalregementet har ett högt fysiskt stridsvärde, och fysisk aktivitet är en prioriterad del av tjänsten för alla våra medarbetare, säger Ronny Modigs.

Dalregementet är historiskt förknippad med Vasaloppet. Det var den 14 januari 1521 i Mora som Dalarna ställde upp Gustav Erikssons livvakt och den allmogearmé som blev avgörande för framgången i frihetskriget. 1523 utnämdes Gustav Vasa till kung.

– Vi är väldigt glada över att välkomna Dalregementet till Vasaloppet och erbjuda alla värnpliktiga och medarbetare en extra utmaning och ett konkret mål med sin träning. För oss blir det här lite av ett test att under Öppet spår måndag arrangera ett så kallat lopp i loppet där deltagare kan välja mellan flera olika sträckor. Det ska bli spännande att se hur det faller ut, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.  

Inför loppet pågår skidträningen för fullt på Dalregementet, både bland värnpliktiga och medarbetare. Det mesta av träningen sker på Riksskidstadion Lugnet i Falun.